Erupcija vulkana na Islandu / - FOTO: PRINTSKRIN
04/08/2022 u 12:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Eruptirao islandski vulkan u blizini aerodroma, prijeti opasnost od opasnog gasa

IMO je pozvao ljude da se ne približavaju vulkanu, koji je oko 32 kilometra južno od glavnog grada Rejkjavika i njegovog obližnjeg aerodroma Keflavik

Islandski vulkan Fagradalsfjal eruptirao je nakon serije snažnih zemljotresa koji su danima pogađali područje u njegovoj neposrednoj blizini.

U srijedu ujutru, zemljotres jačine 4,6 stepeni Rihterove skale pogodio je istočnu stranu islandskog vulkana Fagradalsfjall, što je izazvalo dodatnu zabrinutost zbog vulkanske aktivnosti. Sat kasnije počela je erupcija.

Prema podacima Međunarodne pomorske organizacije (IMO), erupcija vulkanske pukotine dugačke oko 100 do 200 metara ostavila je novu magmu iznad polja lave stvorenog erupcijama u toj oblasti prošle godine.

IMO je pozvao ljude da se ne približavaju vulkanu, koji je oko 32 kilometra južno od glavnog grada Rejkjavika i njegovog obližnjeg aerodroma Keflavik. Prema organizaciji, vulkanski gas u toj oblasti mogao bi biti opasan.

IMO je zabileležio preko tri hiljade zemljotresa u protekloj nedelji. Najintenzivniji je bio zemljotres jačine 5,4 stepena Rihtera zabeležen 31. jula sjeveroistočno od Grindavika.

Prošle godine je šestomesječna erupcija iz Fagradalsfjala prekinula 80-godišnju pauzu za vulkanske erupcije u toj oblasti.

Turisti su hrlili na ovu lokaciju od marta do septembra 2021. da vide mjehuriće lave. Sada, skoro godinu dana kasnije, isti vulkan je aktivan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:45