Protesti u Izraelu / - EPA EFE
11/02/2024 u 11:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO, FOTO) Izrael: Protesti protiv Netanjahua širom zemlje, sukobi sa policijom

Demonstranti optužuju Natanjahua da ne želi da uspostavi mir "koji bi mogao dovesti taoce sjutra ujutro"

Hiljade demonstranata blokirali su ulice u Tel Avivu usred demonstracija širom zemlje u subotu u kojima se zahtjevalo oslobađanje talaca koje drži Hamas, dok su neki tražili i nove izbore.

Demonstracije su održane u Tel Avivu, Jerusalemu, Haifi, Beeršebi, Rehovotu, Raanani i drugim mjestima širom zemlje, jer su pokušaji posredovanja Katara i Egipta za postizanje sporazuma zastali, a Hamas je postavio zahtjeve koje je Izrael odbacio.

Na glavnom skupu na trgu u Tel Avivu, demonstranti su marširali ulicom Kaplan. Policija na konjima pokušala je da raščišćava ulicu i gurne demonstrante prema stranama, a iz gomile su se mogli čuti povici "sramota".

Najmanje sedam demonstranata je uhapšeno nakon što su blokirali dio autoputa Ajalon zapalili lomače, saopštila je policija. Osim toga, najmanje pet drugih demonstranata kažnjeno je zbog "ometanja saobraćaja".

Dva člana Kneseta iz Laburističke partije, Gilad Kariv i Naama Lazimi, pojavili su se na protestu u Kaplan ulici, koristeći svoj poslanički imunitet da se zalažu u ime demonstranata.

Oni su se umiješali u sukob demonstranata i policije, pokušavajući da smanje tenzije između dvije grupe. U toj raspravi je jedan policajac veoma grubo gurnuo poslanika.

Govoreći pred nekoliko hiljada ljudi na Trgu talaca organizator protesta Sivan Cohen Sabag osudio incident, ocijenivši da takvi incidenti "ne predstavljaju našu zemlju, to nije naša zemlja, to nije naš način"

Majka jednog od talaca Hamasa je kazala da Natanjahu sprečava dogovor o uspostavljanju mira, "koji bi mogao dovesti taoce sjutra ujutro".

Podsjetimo, naširoko se izvještava da je Hamas zahtijevao potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika koji služe kazne za smrtonosne napade, među mnogim drugim zahtjevima koji se odnose na pomoć i obnovu Gaze.Demonstranti su optužili Natanjahua da namjerno podgrijeva strah oko potencijalnog dogovora sa Hamasom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:35