Фото: Скриншот (Global News)
28/09/2021 u 11:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Хаос у Шпанији не посустаје, лава носи све пред собом

Званичници данима ишчекују да ли ће лава стићи и до Атлантског океана, али након јучерашњег смиривања вулканске активности преко ноћи је поново порастао интензитет вулканске антивности

Лава из вулкана који се активирао на шпанским Канарским острвима брже се креће према мору и сада се налази на око 800 метара од обале, преноси B92.

Док се једна од двије ријеке лаве успорила на острву Ла Палма, друга, топлија и флуиднија еруптирана је на градић Тодокуе, из којег су евакуисани сви житељи, саопштено је из службе за хитне ситуације на Канарским острвима, преноси АП.

Званичници данима ишчекују да ли ће лава стићи и до Атлантског океана, али након јучерашњег смиривања вулканске активности преко ноћи је поново порастао интензитет вулканске антивности. Када лава доспе у контакт са морском водом могућа је експлозивна реакција и ослобађање отровних гасова.

Острво Ла Палма, са око 85 хиљада становника дугачко је 35, а широко 20 километара, а вулканска лава је од 19. септембра када је прорадио вулкан уништила је 589 зграда и 21 километар путева на Ла Палми.

Захваљујући брзој евакуацији нису забиљежили смртни случајеви нити озбиљне повреде, али вулкан је до сада избацио више од 46 милиона кубних метара растопљене стене, наводи се у извјештају Института за вулканологију Канарских острва.

ВИДЕО: Global News-јутјуб

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 15:38