Ceremonija pogreba predsjednika Raisija / - FOTO: PRINTSKRIN
22/05/2024 u 14:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Iranski vrhovni vođa predvodio pogrebnu povorku povodom pogibije predsjednika

Iranski vrhovni vođa ajatolah Sejed Ali Hamnei predvodio je u Teheranu pogrebnu povorku povodom pogibije predsjednika Ebrahima Raisija i drugih zvaničnika u helikopterskoj nesreći u nedelju.

Uporedo su u toku i ubrzane pripreme za prevremene izbore zakazane za 28. jun.

Na državnoj televiziji prikazano je kako Hamnei predvodi na desetine hiljada ožalošćenih vjernika ulicama Teherana u okviru trodnevne pogrebne ceremonije koja će biti završena u četvrtak uveče sahranom u gradu Mašad na istoku Irana, javlja Rojters, prenosi N1.rs.

Kovčezi sa posmrtnim ostacima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, kao i drugih zvaničnika koji su poginuli u padu helikoptera nedaleko od granice sa Azerbejdžanom, prenošeni su rukama preko glava ožalošćenih, a zatim odnijeti prema Trgu revolucije u centru Teherana, gdje će biti obavljena komemoracija, prenjela je agencija Irna.

Pet dana žalosti u Iranu zbog Raisijeve smrti

Prema navodima iranskih medija, oko 50 stranih delegacija prisustvuje komemoraciji Raisija, među kojima su i predstavnici Turske, Iraka, Indije, Rusije, Avganistana, Pakistana, Kine, Azerbejdžana i Jermenije.

U Teheran je stigao i pakistanski premijer Šegbaz Šarif, premijer Iraka Muhamed Šija Al-Sudani i politički lider Hamasa Ismail Hanije.

Iran je proglasio petodnevnu žalost povodom pogibije Raisija i Abdolahijana nakon pada helikoptera. U tom incidentu su poginula i dva telohranitelja, dva pilota i jedan član posade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 14:06