/ - FOTO: UNSPLASH - ANGEL LUCIANO, VULKAN, ILUSTRACIJA
14/01/2024 u 14:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Island: Nova erupcija vulkana

Erupcija je počela sjeverno od grada Grindavik, koji je u subotu evakuisan po drugi put zbog straha da je erupcija neizbježna nakon niza seizmičkih aktivnosti.

Vulkan na jugozapadu Islanda koji je ponovo počeo da izbacuje lavu predstavlja neposrednu prijetnju obližnjem ribarskom gradu koji je evakuisan, prenose Nezavisne.

Erupcija je počela sjeverno od grada Grindavik, koji je u subotu evakuisan po drugi put zbog straha da je erupcija neizbježna nakon  niza seizmičkih aktivnosti.

Island je posljednjih sedmica pokušao da podigne barijere od zemlje i kamenja kako bi spriječio lavu da dopre do Grindavika, ali  čini se da je najnovija erupcija probila odbranu.

- Prema prvim snimcima kontrolnog leta Obalske straže, otvorila se pukotina s obje strane brane koja se počela graditi sjeverno od Grindavika - saopštio je Meteorološki zavod Islanda.

- Lava sada teče prema Grindaviku. Na osnovu mjerenja iz helikoptera Obalske straže, perimetar je sada oko 450 metara od najsjevernijih kuća u gradu" - precizirano je u saopštenju.

Bila je to druga vulkanska erupcija na poluostrvu Rejkjanes na jugozapadu Islanda u manje od mjesec dana i peta od 2021. godine.

Prošli mjesec, erupcija je započela u vulkanskom sistemu Svartsengi 18. decembra nakon potpune evakuacije 4.000 stanovnika Grindavika i zatvaranja geotermalnog lječilišta Plava laguna, popularnog turističkog mjesta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:26