/ - FOTO: YOUTUBE/PRINTSCREEN
17/09/2022 u 10:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Kako bi izgledao nuklearni rat između Rusije i NATO- naučnici napravili simulaciju

Plan A pokazuje kako bi lokalizovana nuklearna razmjena mogla brzo da eskalira u globalnu katastrofu

Simulacija koju su razvili stručnjaci sa Prinstona, pokazuje da bi nuklearni rat između Rusije i NATO potencijalno mogao da rezultira smrću miliona ljudi širom svijeta u roku od nekoliko sati.

Četverominutna simulacija pod nazivom "Plan A", koju su razvili istraživači povezani s Programom za nauku i globalnu bezbjednost Univerziteta Prinston (SGS), ponovno je probudio interesovanje javnosti zbog rata u Ukrajini.

-Koliko se može zaključiti, ovo je najozbiljnija kriza sa potencijalnom nuklearnom dimenzijom koja uključuje Rusiju i SAD/NATO od kraja Hladnog rata, iako se rizik od nuklearnog rata još uvijek smatra niskim- rekao je za Njuzvik Aleks Glaser, jedan od kreatora Plana A.

Simulacija Plan A prvobitno je bila pripremljena za izložbu u Prinstonu 2017. godine sa ciljem da istakne "potencijalno katastrofalne" posledice nuklearnog rata između Rusije i NATO.

Nakon početnog interesovanja, broj pregleda se nije povećavao sve do kraja februara 2002. godine kada je Rusija napala Ukrajinu a Putin aludirao na moguću upotrebu nuklearnog oružja. Od tada je simulacija imala više od milion pregleda.

Plan A pokazuje kako bi lokalizovana nuklearna razmjena mogla brzo da eskalira u globalnu katastrofu. Scenario je zasnovan na dostupnim dokazima.

- Naš tim koristio je nezavisne procjene trenutnog položaja američkih i ruskih snaga, planova nuklearnog rata i ciljeva nuklearnog oružja-  rekao je Glaser.

- Simulacija se takođe zasniva na podacima o raspoređenom nuklearnom oružju, snazi tog oružja i mogućim ciljevima pojedinih bojevih glava, kao i rasporedu napada. Naravno, nismo imali nikakav pristup povjerljivim podacima i često smo nagađali o ciljevima- rekao je on.

Broj stradalih u svkaoj fazi sukoba određen je uz pomoć podataka iz NUKEMAP-a, onlajn alata koji je razvio Aleks Velerstajn sa Stivens instituta tehnologije.

- Procjenjuje se da bi u prvih nekoliko sati sukoba bilo više od 90 miliona mrtvih i povređenih. Stvarni broj stradalih znatno bi se povećao posle kolapsa zdravstvenih sistema, nuklearnih posledica i drugih dugoročnih efekata, uključujući moguću nuklearnu zimu na globalnom nivou- rekao je Glaser.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:20