Лансиран кинески свемирски брод / - фото: Фото: Роскосмос
05/06/2022 u 07:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Лансиран кинески свемирски брод Шенџоу-1

У посади су била три астронаута: командант посаде Чен Донг, Цаи Ксузхе и прва жена астронаут у Кини Лиу Јанг

Кинеска свемирска летјелица Шенџоу-14 лансирана је данас из свемирског центра Јиукуан у сјеверозападној кинеској провинцији Гансу, са трочланом посадом до орбиталне станице Тиангонг, а кинеска централна телевизија је преносила лансирање.

Лансирна ракета Long March 2F полетјела је по плану у 10:44 по пекиншком времену.

У посади су била три астронаута: командант посаде Чен Донг, Цаи Ксузхе и прва жена астронаут у Кини Лиу Јанг.

За команданта посаде Шенџоу-14, 43-годишњег Чен Донга, лет ће бити други; потопљен у јужном Пацифику у јулу 2019. Његов први и једини лет трајао је више од 32 дана. Једина жена у посади је 43-годишња Лиу Јанг, која је постала прва жена астронаут у Кини 2012. године као дио посаде Шенџоу 9. Њен први и до сада једини лет трајао је 12 дана и 15 сати. Трећи члан посаде, Цаи Ксузхе, који ће, иако двије године старији од својих колега, први пут отићи у свемир.

Посада Шенџоу-14 ће провести шест мјесеци на орбиталној станици Тиангонг, што ће је учинити трећом на кинеској свемирској станици. Ние Хаисхенг, Лиу Боминг и Танг Хонгбо су први стигли на станицу као дио посаде Шенџоу-12 17. јуна 2021. године, а на земљу су се вратили 17. септембра. Друга је била посада Шенџоу-13, која је на станици провела пола године од 16. октобра 2021. до 16. априла 2022. године, а у њој су били Зхаи Зхиганг, Ие Гуангфу и Ванг Иапинг, која је постала прва кинеска астронауткиња која је ушла у свемирски простор.

За период шестомјесечне мисије Шенџоу-14 планирано је да се заврши изградња базног тромодулног комплекса свемирске станице, који се састоји од главног модула Тианхе и лабораторијских модула Вентијан и Менгтиан. Очекује се и да ће Схензхоу 14 имати прву ротацију посаде у орбити, након чега ће се Чен Донг, Лиу Јанг и Цаи Ксузхе вратити на Земљу у децембру ове године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:15