foto: Skrinšot / - FOTO: SKRINšOT
02/07/2022 u 16:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Meksički gradonačelnik se oženio aligatorom

- Osjećam se srećno i ponosno na svoje korijene, kazala je Elia Edit Agilar, kuma koja je organizovala vjenčanje

Gradonačelnik malog meksičkog grada oženio je svoju "mladu aligatora" na živopisnoj ceremoniji propraćenoj tradicionalnom muzikom, rasplesanim gostima i povicima da brak ovekovječi poljupcem.

Gradonačelnik San Pedra Huamelule – Viktor Ugo Sosa aligatora je tokom vjenčanja više puta poljubio u njušku, koja je bila zavezana kako bi se izbjegli neželjeni ugrizi.

Pretpostavlja se da ritual vjenčanja potiče iz predhispanskih domorodačkih zajednica Ćontal i Huave iz savezne države Oahaka, kao što je to slučaj s molitvom za blagodati prirode.

- Prirodu molimo za dovoljno kiše, dovoljno hrane i ribe u rijeci, kazao je Sosa, gradonačelnik malog ribarskog mjesta na sparnoj pacifičkoj obali Oahake.

Oahaka, smještena na siromašnom jugu zemlje, područje je bogate domorodačke tradicije u kojem su mnoge grupe tvrdoglavo održale svoje jezike i tradicije.

Vjekovima star ritual u San Pedru Huameluli, danas pomiješan sa elementima katoličke spiritualnosti, uključuje oblačenja aligatora ili kajmana u bijelu venčanicu sa šarenim ukrasima.

Vjeruje se da sedam godina star gmizavac, koji se za ovu priliku naziva malom princezom, predstavlja božanstvo majke zemlje, a njeno vjenčanje za lokalnog vođu simbolizuje ujedinjenje ljudi s božanskim.

Zvuk truba i ritam bubnjeva obezbijedili su slavljeničko raspoloženje tokom procesa u kojoj je dio mještana u rukama nosio aligatorsku mladu kroz selo, dok su joj drugi mahali šeširima.

- Osjećam se srećno i ponosno na svoje korijene, kazala je Elia Edit Agilar, kuma koja je organizovala vjenčanje.

Kazala je da se osjeća privilegovanio zbog prilike da vodi ceremoniju i dodala da je utrošila puno vremena u donošenje odluke o tome što će mlada nositi.

- Ovo je jako lijepa tradicija, dodala je uz smješak na licu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:12