/ - FOTO: PRINTSCREEN
18/11/2022 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Najstarija učenica na svijetu preminula u 99. godini

Prisila Sitieni je imala 94 godine kada je uspjela da ubijedi direktora škole u ​​svom selu u dolini Rift da je primi u svoju školu

Najstarija učenica osnovne škole na svijetu, Kenijka Prisila Sitieni, preminula je u 99. godini, prenijeli su mediji, navodeći da se u školu u svom selu upisala prije pet godina.

Njen unuk Semi Čepsiror rekao je za list Standard da je Gogo Prisila, kako su je od milja zvali, preminula u srijedu u svom domu.

-Gogo je pohađala školu sve do tri dana pred smrt, kada je dobila bolove u grudima- rekao je unuk i dodao da je baka učinila svoju porodicu veoma ponosnom.

Prisila Sitieni je imala 94 godine kada je uspjela da ubijedi direktora škole u ​​svom selu u dolini Rift da je primi u svoju školu, navela je Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) koja je pohvalila “njenu ulogu modela za svoju zajednicu i šire”.

Ona je prošle godine u jednom intervjuu rekla je da je njen cilj bio da motiviše mlade majke u Keniji da se vrate u školu pošto dobiju djecu, umjesto da je skroz napuste.

-Željela sam da dam primjer ne samo Kenijkama već i drugim djevojkama širom svijeta koje ne idu u školu. Bez obrazovanja, nema razlike između vas i kokoške- rekla je baka.

Njen život je bio tema francuskog dokumentarnog filma “Gogo”, zbog kojeg je prošle godine prvi put letjela avionom i upoznala u Parizu prvu damu Francuske Brižit Makron.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 17:46