/ PHOTO BY BRIAN MCGOWAN ON UNSPLASH
04/12/2023 u 11:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) NASA vas poziva da pošaljete svoje ime u svemir u ‘‘Poruci u boci‘‘

Godine 2024. nova će svemirska letjelica juriti prema Jupiteru u pokušaju da sazna ima li života na njegovu mjesecu Evropa

NASA nudi ljudima priliku da do kraja ove godine pošalju svoja imena u svemir u sljedećoj misiji na Jupiter koja kreće u oktobru sljedeće godine.

Godine 2024. nova će svemirska letjelica juriti prema Jupiteru u pokušaju da sazna ima li života na njegovu mjesecu Evropa. Letjelica neće nositi samo senzore visoke tehnologije već i pjesmu posvećenu misiji i - stotine hiljada imena ljudi, među kojima bi moglo biti i vaše, prenosi Avaz.

Inicijativa ‘‘Poruka u boci" u svemir će poslati imena ljudi ugravirana na svemirskoj letjelici Europa Clipper koja bi u Jupiterovu orbitu trebala ući do 2030. godine.

Besplatno možete putem ove poveznice poslati svoja imena do kraja 2023. Ona će biti upisana na mikročip ugrađen u letjelicu. Radi se o silicijskom mikročipu veličine kovanice od jednog eura, pri čemu svaka linija teksta ima širinu od samo 75 nanometara.

- Pridružite se misiji i neka vaše ime bude ugravirano na NASA-inoj svemirskoj letjelici Europa Clipper koja će istraživati Evropu, okeanski svijet u kojem možda postoji život - naveli su iz NASA-e.

Svoja imena u ‘‘boci‘‘ je poslalo već više od 1,5 miliona ljudi.

Na Europa Clipperu takođe je ugravirana pjesma američke pjesnikinje Ade Limon pod nazivom ‘‘U slavu misterija: Pjesma za Europu‘‘, koja govori o čudu prirode i znatiželji koja ujedinjuje ljude dok gledaju prema ‘‘malim nevidljivim svjetovima‘‘.

Pjesma je predstavljena u Kongresnoj biblioteci ranije ove godine kada je NASA-ina kampanja prvi put predstavljena.

Pisanje ove pjesme bila je jedna od najvećih časti u mom životu, ali i jedan od najtežih zadataka koji su mi ikada bili dodijeljeni - rekla je Limon te dodala:

- Naposljetku, ono što je spojilo pjesmu bilo je shvatanje da pokazujući prema drugim planetama, zvijezdama i mjesecima, takođe prepoznajemo golemi dar koji naš planeta Zemlja predstavlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:38