Velela Velela / Printscreen/Twitter
11/04/2023 u 22:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Neobična plava morska bića na obali Kalifornije

Nacionalna morska obala Point Reyes potvrdila je da su stvorenja slična mrljama Velela Velela ili ravni hidroidni polipi

Neobična plava bića, Velela Velela stanovnike okeana, na desetine njih se pojavilo na obali u južnoj Kaliforniji.

U prošlosedmičnoj objavi na Facebooku, Nacionalna morska obala Point Reyes potvrdila je da su stvorenja slična mrljama Velela Velela ili ravni hidroidni polipi.

- Velela Velela žive u otvorenom okeanu, ali ih se često može vidjeti izbačeno na plažama u Point Reyesu, u proljeće i ranim ljetnim mjesecima kada ih jaki vjetrovi izguraju na obalu - objašnjeno je u objavi.

Poznati i kao "Mornari uz vjetar" zahvaljujući trouglastom jedru pričvršćenom za njihovo tijelo, Velela Velela se lako mogu zamijeniti sa svojim rođacima meduzama ili portugalskim Man o' Warsima.

Poput o' Warsa, ova stvorenja nisu pojedinačni organizmi, već se zapravo sastoje od hiljada pojedinačnih polipa sa specifičnim funkcijama, rekla je asistentkinja istraživanja Rita F.T. Pires za "Newsweek".

- Vrsta obično formira velike aglomeracije kada se naslanja na obalu, pa se čini da bi to mogao biti slučaj sada - rekla je ona o viđenjima na nacionalnoj obali Point Reyesa.

- Masovno nasukavanje vrste na plažama tokom proljeća slijedi nakon perioda povećane reproduktivne aktivnosti i predstavlja redovnu i prirodnu pojavu u skladu sa životnim ciklusom vrste - nastavila je.

Potom je dodala da je "Velela Velela hidrozoan koji se nalazi u plutajućem stanju, plutajući na površini okeana uz pomoć strukture nalik jedru. Dakle, njihov kopneni transport pokreću određeni režimi vjetra i struje, slično kao Man O’ War".

Prošle godine je veliki broj Velela Velela isplivao u Hajleu, duž britanske obale Kornvola, prenosi "NY post".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:08