FOTO: TWITTER/SCREENSHOT
21/08/2021 u 20:53 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Окончана ноћна мора глобалне економије: "Евер гивен" прошао суецки канал

Брод је извучен из канала након велике шестодневне операције спасавања која је довела до смрти једне особе

Огроман теретни брод који се у марту заглавио у Суецком каналу блокирао је пут осталим бродовима и тако пореметио  глобалну трговину, прошао је кроз канал без проблема, преноси Blic.rs.

Неколико мјесеци након што је избављен из канала, Евер Гивен је био међу конвојем бродова који су пловили од Средоземног до Црвеног мора, саопштила је Управа Суецког канала (СЦА), преноси ББЦ. Успјешно је искрцао терет у Европи и сада је на путу за Азију.

Брод је извучен из канала након велике шестодневне операције спасавања која је довела до смрти једне особе.

Затим је три мјесеца био заплијењен, све док између Египта и власника Евер Гивена није договорен споразум о компензацији.

Из СЦА су у низу твитова рекли да су Евер Гивен кроз канал дужине 193 километара пратила два теретна брода и старији водичи ове организације.

-Био је један од 26 бродова који су у петак путовали каналом са сјевера на југ, док је 36 бродова пловило у супротном смјеру-саопштили су из СЦА и додали да је Суецки канал "најкраћи и најбржи навигацијски пут који повезује исток са западом".

Један од највећих свјетских теретних бродова Евер Гивен испоручио је 18.300 контејнера у Ротердам, Филикстоу и Хамбург, а сада путује за Кину.

Брод дуг 400 метара заглавио се у каналу након што се 23. марта насукао усред јаког вјетра, блокирајући стотине бродова и ометајући свјетску трговину.

СЦА је тражила надокнаду за јапанског власника компаније Евер Гивен, Шоеиа Кисена, због трошкова спашавања, оштећења и других губитака.

Услови уговора нису објављено, али се Египат на крају нагодио на 550 милиона долара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:53