/ - FOTO YOUTUBE
11/02/2022 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Погледајте Како изгледа површина Венере

Топлота површине Венере чак и на ноћној страни износи око 460 степени

Америчка свемирска агенција НАСА објавила је видеоснимак и фотографије површине планете Венере.

Наиме, ријеч је о материјалу који је прикупила соларна сонда Паркер током прелета прошле године, а научници се надају да ће им прве фотографије ове врсте помоћи да сазнају више о планети у Сунчевом систему која је најсличнија Земљи.

Паркер је направила фотографије приликом два прелета Венере која су обављена 2020. и 2021. године, али их је објавила ове седмице заједно са анализом, пише Аваз.

- Венера је трећа најсвјетлија ствар на небу, али нисмо имали много информација о томе како изгледа њена површина јер наш поглед блокира густа атмосфера. Сада коначно видимо површину у видљивим валним дужинама први пут из свемира - рекао је Брајан Вуд, физичар из лабораторија "Naval Research Laboratory" у Вашингтону, који је био водећи аутор истраживања.

Сонда Паркер је лансирана 2018. године у мисији истраживања короне Сунца, а њена орбита је подразумијевала пролазак поред Венере у неколико прилика. 

Сонда је открила слаби сјај са површине који показује препознатљиве карактеристике попут континенталних регија, равница и висоравни, док се луминисцентни ореол кисика у атмосфери такођер може видјети у атмосфери око планете.

Фотографије су биле толико импресивне да је тим који контролише WИСПР поново укључио камере током прелета у фебруару 2021. године када је сонда забиљежила савршен поглед на "ноћну страну" Венере.

Свјетлост видљива људском оку креће се између 380 и 750 нанометара валне дужине, а сонда је користила спектар између 470 и 800 нанометара како би забиљежила сјај топлоте површине планете.

- Топлота површине Венере чак и на ноћној страни износи око 460 степени. Толико је врућа да стјеновита површина Венере видљиво сјаји, као комад жељеза извученог из ковачнице - казао је Вуд.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. jun 2024 04:45