/ - FOTO YOUTUBE
28/11/2021 u 22:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Први електрични теретни брод обавио прво путовање

Сензори брода могу детектовати објекте попут кајака, а интеграције за аутономне операције је осигурала компанија Конгсберг

Први електрични теретни брод под називом Yara Birkeland обавио је прву пловидбу. Пловио је 14 километара из Порсгруна у луку Бревик, саопштила је компанија Yara.

Иако је путовање било кратко, компанија Yara као произвођач гнојива годишње обави 40.000 вожњи камионом у склопу транспорта својих производа до луке Бревик за извоз. Теретни брод ће замијенити камионе од наредне године, чиме ће се смањити карбонска емисија за 1.000 тона, преноси РТЦГ портал.

Рад на броду дугом 80 метара је почео 2017. године, дизајниран је да превози до 103 контејнера, а напаја га батерија од 7 MWh. Максимална брзина износи 15 чворова, а технологија је производ компаније Енова која промовише употребу обновљиве енергије.

Сензори брода могу детектовати објекте попут кајака, а интеграције за аутономне операције је осигурала компанија Конгсберг. У будућности ће брод моћи самостално да обавља утовар и истовар терета, мијења батерију и навигира без учешћа човјека.

Од наредне године ће брод обављати два путовања седмично с посадом. Самопловећа технологија ће бити тестирана двије године, а након тога ће брод добити цертификат, те ће мост за посаду бити уклоњен.

Компанија је један од највећих емитера карбона у Норвешкој, а у плановима има производњу "зеленог амонијака". Произвођачу гнојива треба много амонијака чија производња чини нешто више од 1 одсто глобалне емисије стакленичких гасова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:02