Скандал на самиту / - принтскрин твитер
19/02/2022 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Скандал на самиту: Министар Уганде „заобишао“ Урсулу фон дер Лајен

Предсједник Европског вијећа Шарл Мишел није ни покушао да исправи ствар, већ је предсједник Француске Емануел Макрон на крају указао министру спољних послова Уганде да не може да не поздрави Урсулу фон дер Лајен

Министар спољних послова Уганде Одонго Јеје Абубакар на самиту ЕУ и Афричке уније прошао је поред Урсуле фон дер Лајен а да је није ни поздравио. Ово није први инцидент са протоколом који се десио предсједници Европске комисије. Прошле године у априлу свијет је обишао снимак на којем се види како приликом посјете Анкари Шарл Мишел сједи на столици поред турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, док фон дер Лајен сједи са стране, на софи.

Предсједник Европског вијећа Шарл Мишел није ни покушао да исправи ствар, већ је предсједник Француске Емануел Макрон на крају указао министру спољних послова Уганде да не може да не поздрави Урсулу фон дер Лајен. Након неколико непријатних секунди Макрон је Одонгу покушао да да до знања да је прескочио фон дер Лајен, након чега је Одонго размијенио неколико ријечи с предсједницом Комисије, али се ипак није руковао са њом.

Одонго Јеје Абубакар требало је да се рукује са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, предсједником Европског већа Шарлом Мишелом и предсједником Француске Емануелом Макроном.

Страни медији пишу да се ради о сексизму и понижавању најмоћније жене ЕУ, а питају се и зашто Мишел није реаговао.

На друштвеним мрежама убрзо је почео да кружи hashtag #sofagate који се појавио након претходног инцидента с протоколом, који се догодио у априлу прошле године у Анкари, када је Мишел сједио на столици поред турског предсједника Ердогана, док је фон дер Лајен седела на оближњем каучу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:17