foto: Tviter / - FOTO: TVITER
26/09/2023 u 10:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Skandal u Kanadi: Zelenski i Trudo aplaudirali nacisti

Jaroslav Hunka (98) sjedio je na galeriji skupštine kada je dobio ovacije, pošto ga je Rota nazvao „herojem“

Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota izvinio se zbog ovacija koje je dobio Ukrajinac za koga se ispostavilo da je bio pripadnik nacističke jedinice tokom Drugog svjetskog rata. Među prisutnima u sali tada su bili kanadski premijer Džastin Trudo i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Jaroslav Hunka (98) sjedio je na galeriji skupštine kada je dobio ovacije, pošto ga je Rota nazvao „herojem“.

Hunka je bivši borac Prve ukrajinske divizije, poznate i kao Vafen-SS divizija, nacističke jedinice koju su tokom Drugog svjetskog rata činili uglavnom dobrovoljci ukrajinskog porekla iz Galicije.

Incident se desio tokom posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Kanadi, a bio je u društvu premijera Džastina Trudoa.

Trudo je u ponedjeljak izjavio da je poziv Hunki da dođe u parlament „duboko sramotan“ za Kanadu i da je „izuzetno uznemirujuće što se to dogodilo“.

Kanadska jevrejska grupa saopštila je da je duboko uznemirena zbog slavljenja veterana nacističke jedinice koji je učestvovao u genocidu nad Jevrejima.

Poručili su da tako nešto ne smije da se ponovi.

Članovi divizije optuženi su za ubistva poljskih i jevrejskih civila, iako pred sudom jedinica nije osuđena ni za jedan ratni zločin.

Jedinica je promijenila naziv u Prva ukrajinska divizija prije nego što se predala 1945. godine, piše BBC na srpskom.

Hiljade Ukrajinaca borili su se na strani Njemaca tokom rata, ali mnogo više ih je služilo u sovjetskoj Crvenoj armiji.

Dominik Arel, šef Ukrajinskih studija na Univerzitetu Otava, rekao je za CBC da je jedinica kojoj je Hunka pripadao imala hiljade ukrajinskih dobrovoljaca, od kojih su se mnogi pridružili jedinici nadajući se nezavisnosti Ukrajine.

Rota je novinarima rekao da je 22. septembra, poslije obraćanja predsjednika Ukrajine, odao priznanje osobi koja je sjedjela na galeriji.

„Naknadno sam saznao više informacija o njemu i sada žalim zbog mog postupka“, rekao je predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta.

Rota je sada suočen sa pozivima da podnese ostavku.

Rota je naveo da „niko, pa ni članovi parlamenta i ukrajinska delegacija, nije znao za njegove namjere i govor prije nego što ga je izgovorio“.

„Inicijativa je bila isključivo moja, ta osoba je iz mog okruga i skrenuta mi je pažnja na nju.

„Posebno želim da se najdublje izvinim jevrejskoj zajednici u Kanadi i širom sveta. Prihvatam punu odgovornost za moj postupak“, rekao je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2023 04:39