Ebrahim Raisi / - FOTO: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
19/05/2024 u 18:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Spasioci tragaju za helikopterom lidera Irana, objavljeni snimci, kontradiktorne informacije iz Teherana

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi potvdio je da je danas helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem imao incident pri slijetanju u istočnom Azerbejdžanu.

On je naveo da su se danas nakon otvaranja brane Kiz Kalasi kojem je prisustvovao i predsjednika Azerbejdžana Ilham Alijev, Raisi i pratnja vraćali sa nekoliko helikoptera, od kojih je jedan imao "prinudno slijetanje" zbog lošeg vremena, prenijela je agencija Tasnim.

Vahidi je dodao da su spasilačke ekipe poslate u to područje, ali da će zbog magle i neprohodnosti terena možda biti potrebno vrijeme da se stigne do helikoptera.

"Komunicirali smo sa saputnicima predsjednika, ali je zbog područja, komunikacija otežana i čekamo da spasilačke ekipe stignu do mjesta nesreće i sletanja helikoptera, i daju nam informaciju", rekao je Vahidi.

Iranska agencija IRNA prenijela je ranije, pozivajući se na izvještaje pojedinih medija, da je helikopter sa Raisijem navodno imao "incident pri slijetanju", javlja Nova.rs.

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

Srušio se helikopter sa iranskim predsjednikom: Velika nesreća na sjeverozapadu zemlje spasioci na terenu

U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa ministrima i zvaničnicima bezbjedno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Navodi se da su neki od predsjednikovih saputnika u helikopteru uspjeli da kontaktiraju kontrolni centar, i da je time porasla nada da će se ovaj incident završiti bez žrtava.

Spasilačke snage Crvenog polumjeseca i dodatne vojne i policijske snage započele su masovnu operaciju na pronalaženju helikoptera nakon prvih izvještaja o mogućoj nesreći, navodi Tasnim.

Na teren je upućeno 16 spasilačkih ekipa, ali zbog neprohodnosti terena i nepovoljnih vremenskih uslova, posebno jake magle, akcija traganja i spasavanja će potrajati, piše IRNA.

Među putnicima helikoptera, osim Raisija, bili su i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko drugih, navodi IRNA.

U međuvremenu, agencija Fars je nakon izvještaja o incidentu sa helikopterom Raisija, pozvala Irance "da se mole" za predsjednika, prenio je Rojters.

Dva helikoptera uspješno stigla do odredišta

Prema prvim izvještajima, neki od predsjednikovih saputnika u helikopteru uspeli su da stupe u kontakt sa središnjim vlastima, pišu iranski mediji dodajući kako ova informacija budi nadu da nema poginulih u incidentu s helikopterom.

Predsjednikov konvoj činila su tri helikoptera. Dok su dva od njih, s raznim ministrima i činovnicima, uspješno stigla do odredišta, helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija imao je problema prilikom slijetanja.

Kontradiktorne informacije

Informacije koje stižu iz Irana su kontradiktorne, jedna iranska agencija je u jednom trenutku javila da je Raisi dobro i da je putovanje nastavio kopnenim putem. Druge javljaju da spasilački timovi pokušavaju da pronađu helikopter.

Novinska agencija Fars pozvala je Irance da se mole za Raisija, a državna televizija je prenosila molitve za njegovu bezbjednost.

Ovo je uslijedilo nakon što su državni mediji objavili da je helikopter u konvoju koji je prevozio Raisija doživio nesreću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
31. maj 2024 22:12