/ - SHUTTERSTOCK
04/06/2023 u 16:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Svemirski brod sa tri tajkonauta uspješno sletio u sjevernu Kinu

Kapsula za ponovni ulazak sletjela je u Dongfengu u autonomnoj pokrajini Unutrašnjoj Mongoliji na sjeveru Kine u 6.33 po pekinškom vremenu

Kineski astronauti sa broda Šendžou-15 bezbjedno su se vratili na Zemlju, poslije misije u kineskoj orbitnoj svemirskoj stanici koja je trajala više od 180 dana, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Kapsula za ponovni ulazak sletjela je u Dongfengu u autonomnoj pokrajini Unutrašnjoj Mongoliji na sjeveru Kine u 6.33 po pekinškom vremenu, saopštila je CMSA.

U kapsuli su bila tri tajkonauta – Fei Junlong, Deng Ćingming i Žang Lu.

CMSA je proglasila misiju Šendžou-15 potpunim uspjehom nakon što je medicinski tim koji je čekao na licu mjesta potvrdio da su tri tajkonauta dobrog zdravlja.

Komandant misije Fei Junlong prvi je izašao iz kapsule. „Želio bih da izvijestim svoju zemlju i ljude da je posada Šendžou-15 uspješno završila sve povjerene poslove i zadatke u orbiti. Bezbjedno smo se vratili na Zemlju. Osjećamo se dobro“, rekao je on.

Svemirski brod Šendžou-15 lansiran je u novembru 2022.

Tokom boravka na kineskoj svemirskoj stanici, astronauti su obavili četiri aktivnosti izvan svemirskog broda, postavivši novi rekord za kineske astronautske posade u svemirskim šetnjama.

Takođe su sproveli niz naučnih eksperimenata i testova, uključujući instalaciju vanvoznog proširenja pumpe i instaliranje kablova i povezivanje, piše CMG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 00:21