/ - FOTO: SKRINšOT - YouTube, ACCUWEATHER
15/12/2023 u 09:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Težak bilion tona: Najveći ledeni brijeg na svijet ponovo pokretan

Ledeni brijeg se nalazi na vrhu Antarktičkog poluostrva gdje se nekoliko vodenih struja susreće, a čitavim područjem dominiraju snažni vjetrovi sa zapada

A23a, najveći ledeni brijeg na svijetu, teži skoro bilion tona, sa prosječnom debljinom leda od 280 metara, a u narednih nekoliko nedjelja znaće se tačno pravac kojim će se kretati u Južnom okeanu.

Ledeni brijeg se odlomio od Južnog pola 1986. godine, ali se ubrzo zaglavio u plitkom dijelu Vedelovog mora. Od tada je gubio na debljini i sada je ponovo pokretan, prenosi Naslovi.net.

Sa 3.900 kilometara kvadratnih, A23a je ubjedljivo najveći ledeni brijeg na svijetu.

Najnovije naučne analize Evropske agencije za istraživanje svemira utvrdile su i njegovu tačnu debljinu – 280 metara. Imajući te podatke u vidu, njegova ukupna masa iznosi skoro bilion tona.

A23a se odlomio od Južnog pola 1986. godine, ali se ubrzo zaglavio u plitkom dijelu Vedelovog mora. Od tada je svake godine gubio oko 2,5 metra debljine, što je početkom ove godine omogućilo da se oslobodi dna i ponovo počne da se kreće.

Istraživači ističu da se A23a nalazi u kritičnom dijelu svog putovanja, a u narednih nekoliko nedjelja tačno će se znati kojim putem će se kretati kroz Južni okean.

Ledeni brijeg se nalazi na vrhu Antarktičkog poluostrva gdje se nekoliko vodenih struja susreće, a čitavim područjem dominiraju snažni vjetrovi sa zapada.

Očekuje se da će ipak krenuti "ulicom ledenih bregova", putanjom kojom se kreću mnogi ledeni bregovi prema ostrvu Južna Džordžija u Južnom polarnom okeanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 02:31