/ - FOTO: TWITTER/SCREENSHOT
14/02/2023 u 20:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tužna priča iza snimka brata i sestre u ruševinama Sirije koji je rasplakao svijet

Brat i sestra ostali su zarobljeni u ruševinama svoje kuće u Siriji, nakon što je zemljotres pogodio dok su spavali

U moru dirljivih snimaka iz Turske i Sirije, koje su razorene snažnim zemljotresima, posebno se izdvojio jedan na kojem se vidi kako sestra čuva brata između betona srušene kuće, sve dok nisu spaseni 36 sati kasnije, prenosi Blic.rs.

Brat i sestra ostali su zarobljeni u ruševinama svoje kuće u Siriji, nakon što je zemljotres pogodio dok su spavali.

Novinari Guardiana posjetili su selo u kom djevojčica živi, a razgovarali su i sa čovjekom koji je spasio malu Džihan i njenog brata Abdulaha.

Omar Rahal je čuo glas koji je dolazio iz ruševina, toliko slab da se trudio da shvati da li je to možda samo u njegovoj glavi. Prethodne noći, dva zemljotresa jačine 7,8 i 7,6 pogodila su njegovo selo Harem u provinciji Idlib u Siriji koju drže pobunjenici, sravnivši sa zemljom desetine zgrada, uključujući stambeni blok u kojem je živio njegov rođak Mahmud sa suprugom i njihovo sedmoro dece.

Nekoliko sati kasnije, Rahal, lokalni šef policije, pretraživao je ruševine kuće u nadi da će pronaći Mahmuda i njegovu porodicu žive. Čitavo jutro nije čuo znake života, ali u 12.30 po lokalnom vremenu čuo je nekoliko riječi koje je izgovorio tanani glas.

- Vadite me odavde - rekla je djevojčica ispod ruševina.

Nekoliko metara ispod betona ležala je Mahmudova petogodišnja ćerka Džinan, zajedno sa devetomjesečnim bratom Abdulahom, kojeg je tješila ispod ruševina. Pored njih bilo je zatrpano tijelo njihove majke Suad. RahaL je moglo da vidi samo njenu ruku, kojom je majka pokušala da zagrli svoju djecu kako bi ih zaštitila.

Otac je pokušao da ih oslobodi, ali je shvatio da to ne može sam. Tako je ugledao njih i poslao snimak svojim policijskim kolegama, tražeći od njih da intervenišu.

Video je brzo počeo da se širi, a ubrzo je postao viralan ne samo u Siriji već i u  svijetu.

Za nekoliko sati video je pregledan više od pet miliona puta i postao je jedan od simbola tragedije koja je zadesila Siriju nakon zemljotresa.

- Moj prijatelj je odmah došao i pomogao mi je da izvučem malog Abdulaha, koji je na sreću zadobio samo nekoliko ogrebotina. Međutim, Džihan je bila problem. Preko nje je bila velika betonska ploča, a i gvozdena šipka joj je probola nogu - prisjeća se Rahal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:32