Фото: Твитер
16/08/2021 u 18:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Потресни снимци из Кабула: Грађани трчали за авионом у покрету и качили се за њега, седам особа страдало

У сред више хиљада мирних људи, два типа су пријетећи махала оружјем. Обојица су убијена, рекао је за Франс прес војни званичник који није желио да му се наведе име.

Амерички војници убили су данас два наоружана мушкарца на аеродрому у Кабулу, рекао је званичник Пентагона, док други званичници јављају да је седам људи страдало на аеродрому у хаосу насталом при покушају великог броја Авганистанаца да напусте земљу у којој су талибани преузели власт.

-У сред више хиљада мирних људи, два типа су пријетећи махала оружјем. Обојица су убијена- рекао је за Франс прес војни званичник који није желио да му се наведе име.

Високи амерички војни званичници рекли су да је у хаосу на кабулском аеродрому данас седам људи страдало, укључујући неке који су пали са америчког војног авиона за који су се ухватили у полијетању, преноси АП.

Авганистанци су јурнули на писту аеродрома у Кабулу данас гдје су хиљаде дошле да покушају да напусте земљу, у којој су талибани преузели власт изненађујућом брзином. Неки од њих су се ухватили за страну војног авиона прије полијетања. Други видео је показао како Авганистанци падају када авион полијеће.

Талибани су ушли у Кабул јуче послије бјекства предсједника Ашрафа Ганија из земље, чиме је завршена кампања од двије деценије у којој су САД и њихови савезници покушавали да трансформишу Авганистан.

Они су подигли заставу на предсједничкој палати у Кабулу, јавила је телевизија Ал Джазира. Од тада је у тој земљи завладао тотални хаос.

Катарска телевизија емитовала је снимак на ком се види како талибански команданти и војници славе побједу у ходницима резиденције и канцеларији предсједника Авганистана Ашрафа Ганија, који је напустио земљу.

Талибани су преузели и контролу над главним сједиштем државне телевизије, одакле су се уживо обратили грађанима, а њихове јединице су почеле да пристижу у Кабул и из других дјелова Авганистана.

Извор агенције Тасс у главном граду Авганистана рекао је да се на улицама повремено чују пуцњи и да се користи тешко наоружање. Према његовим ријечима, чују се и експлозије, али су информације о догађајима у граду оскудне, јер је препоручено да се куће не напуштају.

Извор је додао да војни транспортни авиони, највјероватније амерички, отприлике сваких 50 минута узлећу са аеродрома у Кабулу, међутим, то је обустављено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:59