/ FOTO SKRINšOT YOUTUBE
27/02/2023 u 05:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) U Salvadoru otvoren masovni zatvor

Većina muškaraca ima tetovaže koje pokazuju da pripadaju jednoj od ozloglašenih uličnih bandi u zemlji

Vlada El Salvadora u petak je prebacila hiljade osumnjičenih članova kriminalnih grupa u novootvoreni mega-zatvor koji može primiti 40.000 ljudi. Predsjednik te centralnoameričke zemlje već neko vrijeme je uključen u kontroverznu borbu protiv organiziranog kriminala nakon što je stopa ubistava u toj zemlji naglo porasla posljednjih godina.

Predsjednik Nayib Bukele napisao je na Twitteru: "Ovo će biti njihov novi dom, gdje više ne mogu naštetiti ljudima."  Takođe je objavio video na kojem se vidi transport oko 2.000 obrijanih muškaraca, uglavnom nedavno uhapšenih osumnjičenih., piše Crimesite.

Većina muškaraca ima tetovaže koje pokazuju da pripadaju jednoj od ozloglašenih uličnih bandi u zemlji. Pitanje je da li su svi počinili krivična djela.

Bukele je prošle godine u parlamentu El Salvadora usvojio nacrt zakona kojim se odobrava vanredno stanje za borbu protiv organiziranog kriminala. Od tada je nekoliko puta produžen.

 Zakon o vanrednim situacijama daje vojsci i policiji moć da ukinu osnovna prava. Kao rezultat toga, mnogi nevini ljudi su takođe uhapšeni. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:44