Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
29/03/2023 u 08:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Ukrajinske snage u borbi koriste i kartonske dronov

SYPAQ Systems je obećao da će isporučiti PPDS dronove Ukrajini u velikim količinama kako bi se ova zemlja mogla braniti od Rusije

Australijska kompanija SYPAQ Systems je dostavila Ukrajini nekoliko PPDS (Corvo Precision Payload Delivery System) dronova, koji su napravljeni od kartona i voska, prenosi Klix.ba.

PPDS dronovi se lako i brzo sastavljaju, a potom lansiraju pomoću katapulta. Njihov domet iznosi do 120 kilometara i dizajnirani su za dostavljanje municije, hrane i lijekova direktno na prvu liniju borbe. Osim toga, mogu obavljati izviđačke letove ili bacati male eksplozivne naprave.

Australijska vlada je pokrenula inicijativu vrijednu 1,1 milion dolara za razvoj i nabavku dronova. PPDS je jeftin, potrošni dron koji dostavlja zalihe i obremu u područja do kojih tradicionalna logistička sredstva ne mogu doći. Dizajn ravnog pakovanja olakšava otpremu dronova, a jedna paleta sadrži 24 drona pakovana u kutije veličine onih za pizzu. Ove kutije sadrže materijale za sklapanje dronova, alat, motore i baterije.

Cijena nije javno objavljena, ali se pretpostavlja da je riječ o iznosu od nekoliko hiljada dolara po jedinici. Oko 100 australijskih dronova se isporučuje svakog mjeseca.

Oružane snage Ukrajine već su poslale više od 60 dronova na prvu liniju, a pogodni su zbog činjenice da su dizajnirani za korištćenje u izazovnim uslovima.

PPDS leti autonomno bez kontrole operatera i koristi GPS navođenje gdje je ono dostupno. Međutim, upravljački softver može odrediti svoju poziciju prema brzini i smjeru ako je GPS nedostupan. Zbog toga ima mogućnost izvršavanja misije čak i u uslovima potpunog ometanja signala, što je u Ukrajini neophodno jer su ruska sredstva za elektronsko ratovanje navodno oborila veliki broj dronova.

Nakon povratnih informacija iz Ukrajine, dron je prilagođen za obavještajne, nadzorne i izviđačke misije. Bespilotne letjelice će se slati na letove iznad okupiranog teritorija kako bi pomoću kamera i drugih senzora prikupljale informacije.

SYPAQ Systems je obećao da će isporučiti PPDS dronove Ukrajini u velikim količinama kako bi se ova zemlja mogla braniti od Rusije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
UKRAJINADRONKARTON
06. jun 2023 07:34