Вулкан у Индонезији / - SCREENSHOT BBC
04/12/2021 u 16:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Индонезија: Једна особа умрла, а 41 задобила опекотине након ерупције вулкана на острву Јава

Становници су снимљени како бјеже од огромног облака пепела са планине Семеру

Једна особа је умрла, а 41 је задобила опекотине након ерупције вулкана на индонезијском острву Јава, саопштили су данас званичници.

Становници су снимљени како бјеже од огромног облака пепела са планине Семеру.

Свједоци су описали оближња села прекривена рушевинама и густим димом који је заклањао сунце, остављајући их у мрклом мраку.

Авио-компаније су упозорене на облак пепела који се подиже до 15.000 метара (50.000 стопа).

Ерупција се догодила око 14:30 по локалном времену (07:30 ГМТ). Локалне власти су поставиле забрањену зону у кругу од 5 км (3 миље) од кратера.

Торикул Хак, локални званичник, рекао је за Ројтерс да су пут и мост од те области до оближњег града Маланга прекинути.

"Ово је било веома хитно, брзо стање откако је избило“, рекао је он.

Савјетодавни центар за вулкански пепео (VAAC) у Дарвину, Аустралија, саопштио је да се пепео одвојио од врха и да плута југозападно изнад Индијског океана.

VAAC пружа савјете ваздухопловној индустрији о локацији и кретању потенцијално опасног вулканског пепела.

Кембел Бигс, метеоролог у VAAC-у, рекао је за Би-Би-Си да је облак од 15.000 метара већи од висине крстарења за већину авиона и да би проузроковао да већина летова у близини скрене путеве како би га избјегли.

Пепео који се стврдне на хладнијим дјеловима авионских мотора може пореметити проток ваздуха, што може довести до заустављања мотора или потпуног отказа.

Такође утиче на видљивост за пилоте и може утицати на квалитет ваздуха у кабини - због чега су маске са кисеоником неопходне.

Планина Семеру је била прилично активан вулкан који је редовно избацивао пепео до око 4.300 метара, тако да је данашња ерупција била „прилично значајно повећање интензитета“, рекао је Бигс.

Облак пепела би требало полако да се распрши, рекао је.

Планина Семеру се уздиже на 3.676 метара надморске висине и раније је избила прошлог децембра, приморавши хиљаде становника да потраже заклон.

Он је међу скоро 130 активних вулкана Индонезије.

Индонезија се налази на пацифичком "ватреном прстену" гдје се спајају континенталне плоче, што узрокује честе вулканске и сеизмичке активности.

На снимцима које су подијелили службеници за ванредне ситуације и локални медији виде се становници који бјеже док се иза њих дизао огроман облак пепела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:49