/ FOTO TWITTER SKRINŠOT
19/09/2022 u 13:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Žene sijeku kose i pale hidžabe u znak protesta

U nedjelju je u Iranu izbio niz protesta zbog smrti Mahse Amini (22), nakon što ju je pritvorila državna policija za moral, a demonstrantkinje su odsjekle kosu i spalile hidžabe

U nedjelju je u Iranu izbio niz protesta zbog smrti Mahse Amini (22), nakon što ju je pritvorila državna policija za moral, a demonstrantkinje su odsjekle kosu i spalile hidžabe protestujući protiv obaveznog pokrivanja žena.

Masih Alinedžad, iranska novinarka i aktivistkinja na svom profilu na društvenim mrežama podijelila je video na kojem žene šišaju kosu i napisala: "Iranske žene pokazuju svoj bijes šišanjem kose i spaljivanjem hidžaba u znak protesta protiv ubistva Mahsa Amini od strane policije s hidžabom., prenose Nezavisne.

"Od 7. godine života, ako ne pokrijemo kosu, nećemo moći ići u školu niti se zaposliti. Dosta nam je ovog režima rodnog apartheida", dodala je novinarka.

U drugom tvitu, podijelila je slike sa teheranskog univerziteta i rekla da su se studenti pridružili protestu protiv ubistva Mahse Amini od strane "policije s hidžabom". Rekla je i da su Iranci ogorčeni.

Prema "Al Džaziri", Mahsa Amini (22) bila je u posjeti Teheranu sa svojom porodicom kada ju je privela specijalizovana policijska jedinica. Nakon nekog vremena doživjela je srčani udar, te je uz saradnju hitne službe odmah prevezena u bolnicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:06