Градоначеница Чикага Лори И.Лајфут / - фото: Википедија
28/06/2021 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Видовдан проглашен за празник града Чикага

Ову одлуку донијела је градоначелница Чикага Лори И. Лаjтфут

Видовдан jе од сада, званични празник у Чикагу. Такву одлуку jе дониjела градоначелница тог града Лори И. Лаjтфут, преносе медији из региона.

Обзиром да Град Чикаго има jедну од наjвећих заjедница српских-американаца у Сjедињеним Државама, и обзиром да су се српски емигранти насељавали у Чикаго од 1880 год. и оjачавали град у областима умјетности и музике, бизниса и финансиjе, правосуђа и државне управе, образовања и социjалне услуге, као и науке и медицине, и обзиром да су Београд и Чикаго побратимљени градови од 7. jуна 2005. год. тиме формализуjући културне, историjске и економске односе коjе постоjе између Београда и Чикага децениjама, дониjела сам одлуку, да Видовдан буде празник града Чикага, наводи у своjоj одлуци градоначелница.

Она даље истиче, да jе Видовдан jедан од наjвећих културних празника код Срба.

– Видовдан jедан од наjвећих културних празника за Србе широм свиjета као сjећање на велику битку против Отоманског Царства и пет виjекова турске окупациjе. Обзиром да Видовдан слави упорност и издржљивост покореног народа коjи жуди за слободу, достоjанство и равноправност — универзални идеали коjи инспиришу и изискуjу нашу константну будност до данашњег дана. Зато, дакле, jа, Лори И. Лаjтфут, Градоначелница Града Чикага, овим проглашавам 28. jун 2021. год. ВИДОВДАНОМ У ЧИКАГУ, и позивам све грађане да прославе оваj дан – стоjи на краjу одлуке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

12. septembar 2021 00:27