Градоначеница Чикага Лори И.Лајфут / - фото: Википедија
28/06/2021 u 14:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Видовдан проглашен за празник града Чикага

Ову одлуку донијела је градоначелница Чикага Лори И. Лаjтфут

Видовдан jе од сада, званични празник у Чикагу. Такву одлуку jе дониjела градоначелница тог града Лори И. Лаjтфут, преносе медији из региона.

Обзиром да Град Чикаго има jедну од наjвећих заjедница српских-американаца у Сjедињеним Државама, и обзиром да су се српски емигранти насељавали у Чикаго од 1880 год. и оjачавали град у областима умјетности и музике, бизниса и финансиjе, правосуђа и државне управе, образовања и социjалне услуге, као и науке и медицине, и обзиром да су Београд и Чикаго побратимљени градови од 7. jуна 2005. год. тиме формализуjући културне, историjске и економске односе коjе постоjе између Београда и Чикага децениjама, дониjела сам одлуку, да Видовдан буде празник града Чикага, наводи у своjоj одлуци градоначелница.

Она даље истиче, да jе Видовдан jедан од наjвећих културних празника код Срба.

– Видовдан jедан од наjвећих културних празника за Србе широм свиjета као сjећање на велику битку против Отоманског Царства и пет виjекова турске окупациjе. Обзиром да Видовдан слави упорност и издржљивост покореног народа коjи жуди за слободу, достоjанство и равноправност — универзални идеали коjи инспиришу и изискуjу нашу константну будност до данашњег дана. Зато, дакле, jа, Лори И. Лаjтфут, Градоначелница Града Чикага, овим проглашавам 28. jун 2021. год. ВИДОВДАНОМ У ЧИКАГУ, и позивам све грађане да прославе оваj дан – стоjи на краjу одлуке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:04