Ilustracija / - UNSPLASH, SAD ZASTAVA
16/02/2023 u 11:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Više od 15.000 američkih vojnika predoziralo se drogom u poslednjih pet godina

Pentagon kaže da je fentanil odgovoran za više od većine smrti. U stvari, broj smrtnih slučajeva od ovog sintetičkog opioida se više nego udvostručio od 2017. godine, prateći sličnu putanju sveukupne krize droga u SAD

Više od 15.000 američkih vojnika predoziralo se drogom u poslednjih pet godina, a u 332 slučaja registrovan je smrtni ishod, naveo je Pentagon u odgovoru na pitanje američkog Kongresa, prenosi N1.

List „Roling stoun” objavio je da su podaci proslijeđeni ove sedmice petorici američkih senatora, predvođenih demokratama iz Masačusetsa Edvardom Markijem i Elizabet Voren.

Senatori su u septembru poslali pismo američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu, tražeći podatke o predoziranju u vojsci, nakon što je Rolling Stone objavio da je 30 vojnika umrlo od predoziranja 2020. i 2021. godine u Fort Bragu, štabu američkih specijalnih snaga, Sjeverna Karolina.

- Gubitak jednog vojnika usled fatalnog predoziranja je previše. Broj raste, sa izvještajima o nekoliko stotina predoziranja u američkim vojnim bazama. Možemo i moramo da zaustavimo krizu predoziranja u Americi, rekao je Marki.

Pentagon kaže da je fentanil odgovoran za više od većine smrti. U stvari, broj smrtnih slučajeva od ovog sintetičkog opioida se više nego udvostručio od 2017. godine, prateći sličnu putanju sveukupne krize droga u SAD, prenijela je „Raša tudej“.

Prema američkoj vladi, skoro 107.000 civila je umrlo 2021. u SAD od predoziranja, uključujući 71.000 slučajeva povezanih sa fentanilom.

Smrt od predoziranja u vojsci pratila je smrt civila i na druge načine. Ukupno 96 odsto poginulih bili su obični vojnici, a ne oficiri, kao što se u ogromnoj većini civilnih slučajeva radilo o osobama bez fakultetske diplome. Ogromna većina vojnih lica koja su umrla od predoziranja drogom bili su bijelci mlađi od 33 godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:17