/ - PHOTO BY PHILIP MYRTORP ON UNSPLASH ilustracija
07/08/2023 u 15:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Više od 3.000 američkih mornara i marinaca stiglo do Crvenog mora

Američka vojska kaže da je Iran ili zaplijenio ili pokušao preuzeti kontrolu nad gotovo 20 brodova pod međunarodnom zastavom u regiji u posljednje dvije godine

Više od 3.000 američkih vojnih lica stiglo je na dva ratna broda u Crvenom moru, u sklopu pojačanog odgovora Vašingtona nakon što je Iran zaplijenio tankere, saopštila je u ponedjeljak američka mornarica.

Raspoređivanje pridonosi rastućem američkom vojnom nagomilavanju na napetim plovnim putevima u Zaljevu koji su ključni za globalnu trgovinu naftom, što je navelo Teheran da u ponedjeljak optuži SAD za raspirivanje regionalne nestabilnosti, prenosi Avaz.

Američka vojska kaže da je Iran ili zaplijenio ili pokušao preuzeti kontrolu nad gotovo 20 brodova pod međunarodnom zastavom u regiji u posljednje dvije godine.

Američki mornari i marinci stigli su na Crveno more u nedjelju nakon što su prošli kroz Sueski kanal u unaprijed najavljenom rasporedu, objavila je Peta flota američke mornarice.

Stigli su ratnim brodovima USS Bataan i USS Carter Hall, pružajući "veću fleksibilnost i pomorsku sposobnost" Petoj floti, dodaje se u saopštenju zapovjedništva sa sjedištem u Bahreinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 12:41