Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
12/01/2023 u 22:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Više od 70 odsto Evropljana podržava ukrajinski otpor Rusiji uprkos nižim primanjima

Samo u Slovačkoj (49 odsto), Grčkoj (48 odsto) i Bugarskoj (48 odsto) ova podrška pada ispod praga od 50 odsto

Uprkos rastu troškova života, odnosno nižim primanjima građana Evropske unije, dijelom uzrokovanim ratom u Ukrajini, preko 70 odsto Evropljana i dalje podržava otpor Ukrajine ruskoj agresiji i podršku koju EU pruža Kijevu, prenosi Klix.ba.

Rast troškova života koju je pokrenuo rat u Ukrajini, energetska kriza, rastuća inflacija i pandemija koronavirusa postala je najveća briga za građane EU, prema novom Eurobarometru koji pokazuje da 45 odsto ispitanika trenutno ima “nešto” ili “puno” poteškoća sa njihovim ličnim prihodima.

Po anketi, 46 odsto Evropljana priznaje da im se životni standard već smanjio kao rezultat rastuće krize, dok 39 odsto očekuje da će doći do pada negdje ove godine. Samo 14 odsto ispitanika ne predviđa bilo kakvu promjenu, piše Euronews.

Zemlje u kojima je pad životnog standarda najizraženiji su Kipar (70 odsto ispitanika kaže da je standard “već smanjen”), Grčka (66 odsto), Malta (65 odsto), Francuska (62 odsto) i Portugal (57 odsto), pokazuje izvještaj.

Ljudi u skandinavskim zemljama najviše su zadovoljni svojim sadašnjim prihodima, 87 odsto u Švedskoj, 86 u Danskoj i 84 u Finskoj, dok je samo 21 odsto u Grčkoj i Bugarskoj zadovoljno svojim prihodima.

Što je još više zabrinjavajuće, 30 odsto ispitanika priznaje da se muče s plaćanjem mjesečnih računa “s vremena na vrijeme”, a devet odsto govori da je to slučaj “većinu vremena”. Još jednom, Grčka i Bugarska izvještavaju o najvećem dijelu stanovništva koje prolazi kroz ovu vrstu poteškoća, sa 86 i 64 odsto.

Sveukupno, 56 odsto Evropljana izražava nezadovoljstvo mjerama koje se preduzimaju na nivou EU za rješavanje rastućih troškova života, dok 64 odsto smatra isto u vezi sa postupcima njihovih nacionalnih vlada.

Ukupno, 93 odsto učesnika ankete kaže da je zabrinuto zbog krize troškova života, uključujući porast cijena hrane i energije. Siromaštvo i socijalna isključenost (82 odsto), klimatske promjene (81 odsto) i moguće širenje ukrajinskog rata na susjedne zemlje (81 odsto) takođe predstavljaju izvore zabrinutosti među građanima EU.

Primjetno, skoro tri četvrtine priznaje da je zabrinuto zbog “rizika od nuklearnog incidenta”, scenarija podstaknutog zapaljivom retorikom iz Kremlja.

Uprkos ovim široko rasprostranjenim strahovima i borbama, evropska podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva: 74 odsto građana EU odobrava odgovor EU na rat, za razliku od 23 odsto onih koji ne odobravaju.

Odobravanje pomoći EU Ukrajini je ogromno među ispitanicima u sjevernom regionu: 97 odsto u Švedskoj, 95 u Finskoj, 93 u Holandiji i 92 odsto u Danskoj.

Samo u Slovačkoj (49 odsto), Grčkoj (48 odsto) i Bugarskoj (48 odsto) ova podrška pada ispod praga od 50 odsto.

Eurobarometar, koji je Evropski parlament objavio u četvrtak ujutro, zasnovan je na više od 26.000 intervjua licem u lice obavljenih između oktobra i novembra u svih 27 država članica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 04:07