/ - РТРС
18/09/2022 u 10:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Više od dva miliona stanovnika u Japanu upozoreno na evakuaciju zbog opasnosti od tajfuna

Japan se trenutno nalazi u sezoni tajfuna i pogodi ga oko 20 ovakvih oluja godišnje, rutinski se javljaju jake kiše koje uzrokuju klizišta ili bujične poplave

Više od dva miliona ljudi u regiji Kjušu u Japanu upozoreno je da napusti svoje domove ili nađe sigurno sklonište zbog dolaska tajfuna "Nanmadol".

Državna meteorološka agencija u Japanu izdala je rijeko "posebno upozorenje" o snažnoj oluji za evakuaciju zbog opasnosti od vremenskih neprilika četvrtog nivoa.

Instrukcije za evakuaciju četvrtog nivoa na snazi su za stanovnike u Kagošimi, Kumamotu i Mijazakiju u južnoj regiji Kjušu zbog tajfuna "Nanmadol" koji se očekuje da će pogoditi južnu regiju Japana danas.

Tajfun "Nanmadol" nosio je udare do 270 kilometara po satu u subotu u blizini udaljenog ostrva Minami Daito, 400 km, istočno od ostrva Okinava, saopštila je meteorološka agencija.

Očekuje se da će se oluja približiti ili doći do kopna u nedjelju u južnoj regiji, a zatim će se sutradan pomaknuti na sjever prije nego što krene prema glavnom japanskom ostrvu.

- Postoje rizici od neviđenih oluja, visokih talasa, olujnih udara i rekordnih padavina- rekao je Rjuta Kurora, šef jedinice za prognoze Japanske meteorološke agencije, dodajući da je neophodan maksimalan oprez.

Japan se trenutno nalazi u sezoni tajfuna i pogodi ga oko 20 ovakvih oluja godišnje, rutinski se javljaju jake kiše koje uzrokuju klizišta ili bujične poplave.

Naučnici kažu da klimatske promjene povećavaju jačinu oluja i uzrokuju da ekstremni vremenski uslovi, poput toplinskih valova, suša i bujičnih poplava postaju sve češći i intenzivniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:05