Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
06/09/2022 u 09:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Visoke cijene struje i plina u Evropi ruše sve rekorde

Njemačke cijene električne energije za sljedeću godinu, koje se smatraju evropskim standardom, nakratko su skočile iznad 1.000 eura

Cijene električne energije i plina u Evropi obaraju sve rekorde, pojačavajući energetsku krizu na kontinentu i raspirujući strah od pristupa električnoj energiji i grijanju uoči dolaska zime, prenosi Klix.ba.

Njemačke cijene električne energije za sljedeću godinu, koje se smatraju evropskim standardom, nakratko su skočile iznad 1.000 eura (999,80 dolara) po megavat satu u ponedeljak da bi se vratile na 840 evra (839,69 dolara) po megavat satu.

-Ovo uopšte nije normalno. Nevjerovatno je nestabilno. Ove cijene sada dostižu nivoe za koje smo mislili da ih nikada nećemo vidjeti- rekao je Fabian Ronningen, viši analitičar u Rystad Energyju.

Cijene plina u Evropi porasle su juče čak 30 odsto nakon što je Rusija rekla da će jedan od njenih glavnih plinovoda za Evropu ostati zatvoren na neodređeno vrijeme, što je izazvalo nove strahove od nestašice i racionalizacije plina u Evropskoj uniji ove zime, prenosi Rojters.

Referentna cijena gasa porasla je na čak 272 eura po megavat satu (MWh) kada se tržište otvorilo nakon što je Rusija u petak rekla da curenje u opremi gasovoda Sjeverni tok 1 znači da će ostati zatvoren nakon prošlosedmičnog trodnevnog prekida održavanja.

Takođe su i cijene električne energije skočile otkako je ruski Gazprom najavio da će zatvoriti gasovod Sjeverni tok 1 na tri dana počevši, što je ponovo izazvalo strahove da bi Moskva mogla u potpunosti isključiti gas za Evropu.

Kada je ključni plinovod isključen zbog popravke na 10 dana u julu, mnogi su strahovali da se plinovod neće ni vratiti u funkciju. Kada je Rusija ponovo pokrenula operacije, tokovi su značajno smanjeni.

Francuski nuklearni sektor, koji osigurava oko 70% električne energije u zemlji, takođe se bori sa nižom proizvodnjom, što povećava cijene energije u zemlji.

Češka Republika je najavila da će sazvati hitan sastanak evropskih ministara energetike u Briselu sljedeće sedmice s ciljem pronalaska rješenja za krizu.

Preduzeća su zabrinuta da će možda morati povremeno obustavljati rad tokom zime ako ne bude struje, dok bi domaćinstva mogla imati problema s plaćanjem rastućih računa za grijanje. Posljedice bi mogle izazvati duboku recesiju.

No, u ponedjeljak je bilo i razloga za optimizam. Njemački ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da se zalihe plina u zemlji pune i da ta država neće morati da plaća visoke cijene koje trenutno zahtijeva tržište.

Njemačka skladišta plina popunjena su skoro 83% i dostići će prag 85% početkom septembra, navodi Habeck. Ali ogromna neizvjesnost ostaje, piše CNN.

Visoke cijene električne energije za narednu godinu ukazuju na to da trgovci ne misle da će kriza biti obuzdana u narednim mjesecima, kaže Ronningen.

 Uniper, najveći njemački uvoznik prirodnog gasa, rekao je da će mu trebati dodatna pomoć vlade, tražeći dodatne četiri milijarde eura. Kompanija je saopštila da nema dovoljno novca zbog manjka ruskog izvoza, što je primorava da plaća "do neba" visoke tržišne cijene kako bi popunila praznine u snabdijevanju.

Evropa je već optužila Rusiju za gomilanje zaliha energije kao odmazdu za sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu. Rusija kaže da je Zapad pokrenuo ekonomski rat i da su sankcije ometale rad naftovoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:14