Ilustracija / - SCREENSHOT
06/01/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Visoke kamate još će neko vrijeme biti stvarnost

Moraće da se zadrži restriktivni politički stav sve dok dolazeći podaci ne daju sigurnost da je inflacija na trajnom padu do dva odsto, što će vjerovatno potrajati

Zvaničnici američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), posvećeni su borbi protiv inflacije i očekuju da će više kamatne stope ostati na snazi ​​dok se ne postigne veći napredak, navodi se u zapisniku sa decembarskog sastanka objavljenom u srijedu, prenosi Mina.

Na sastanku na kojem su kreatori politike podigli svoju ključnu kamatnu stopu za još pola procentnog poena, izrazili su važnost zadržavanja restriktivne politike, dok je inflacija neprihvatljivo visoka, prenosi SEEbiz.

- Učesnici su generalno napomenuli da će se morati zadržati restriktivni politički stav sve dok dolazeći podaci ne daju sigurnost da je inflacija na trajnom padu do dva odsto, što će vjerovatno potrajati, navodi se u sažetku sastanka.

Kako su dodali, s obzirom na uporni i neprihvatljivo visok nivo inflacije, nekoliko učesnika je komentarisalo da istorijsko iskustvo upozorava na prerano ublažavanje monetarne politike.

Povećanjem je prekinut niz od četiri uzastopna povećanja kamatnih stopa od tri četvrtine poena, dok je ciljni raspon referentne stope fondova podignut na 4,25 odsto do 4,5 odsto, što je najviši nivo u 15 godina, piše CNBC.

Zvaničnici su takođe rekli da će se fokusirati na podatke kako budu napredovali i uvidjeti "potrebu za održavanjem fleksibilnosti i opcija" u smislu politike.

Zvaničnici su dalje upozorili da javnost ne bi trebalo "previše da čita" o potezu Federalnog odbora za otvoreno tržište, koji određuje stope da uspori tempo povećanja.

Nakon sastanka, predsjednik Fed-a, Jerome Powell, ukazao je da, iako je postignut određeni napredak u borbi protiv inflacije, vidi samo znakove zastoja i očekuje da će stope ostati na višim nivoima čak i nakon prestanka povećanja.

Tržišta trenutno određuju cijene uz vjerovatnoću povećanja stope od ukupno 0,5 do 0,75 procentnih poena, prije nego što pauziraju kako bi se procijenio efekat povećanja na ekonomiju.

Trgovci očekuju da će centralna banka odobriti povećanje za četvrtinu poena na svom sljedećem sastanku, koji se završava 1. februara, prema podacima CME grupe.

U zapisniku je navedeno da se zvaničnici bore s dva rizika politike - prvo, da Fed ne održava stope dovoljno dugo visokima i dozvoljava rast inflacije, slično iskustvu iz 1970-ih, i drugo, da Fed predugo drži restriktivnu politiku i previše usporava ekonomiju, potencijalno stavljajući najteži teret na najugroženije grupe stanovništva.

Međutim, članovi su kazali da vide veće rizike od preranog ublažavanja i puštanja inflacije na volju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:54