/ - FOTO: MEDIABIRO
18/09/2023 u 09:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Visoki kineski zvaničnik Vang Ji sastao se sa američkim savjetnikom Salivanom

Dvije strane su se složile da nastave sprovođenje važnog konsenzusa koji su postigli lideri dvije zemlje tokom njihovog sastanka na Baliju

Visoki zvaničnici Kine i Sjedinjenih Američkih Država održali su nekoliko rundi sastanaka na Malti u subotu i nedjelju, dogovarajući se da razmjene budu na visokom nivou i da se konsultuju o azijsko-pacifičkim poslovima, pomorskim pitanjima i spoljnoj politici.

Ovi sastanci su se održali između Vang Jija, direktora Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministra spoljnih poslova, i američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džeka Salivana.

Vang je naglasio da je tajvansko pitanje prva crvena linija koja se ne može preći u kinesko-američkim odnosima, a SAD moraju poštovati tri zajednička kinesko-američka komunikea i ispuniti svoju obavezu da ne pružaju podršku „nezavisnosti Tajvana“.

Obje strane su sprovele iskrenu, predmetnu i konstruktivnu stratešku razmjenu mišljenja o pitanjima stabilizacije i poboljšanja kinesko-američkih odnosa.

Vang je dodao da razvoj Kine ima snažnu unutrašnju pokretačku snagu i da slijedi neizbježnu istorijsku logiku i da je nezaustavljiv. Zakonsko pravo kineskog naroda na razvoj ne može biti uskraćeno.

Dvije strane su se složile da nastave sprovođenje važnog konsenzusa koji su postigli lideri dvije zemlje tokom njihovog sastanka na Baliju, razgovarali su o mjerama za dalju podršku i olakšavanje razmjene kadrova između dve zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:04