/ foto youtube ilustracija
13/11/2021 u 20:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власти у Делхију затварају школе због отровног ваздуха

Делхи је рангиран као један од најзагађенијих градова на свијету, са опасном мјешавином емисија из фабрика и возила те димом од пољопривредних пожара

Раније ове године, влада Делхија отворила је свој први "смог торањ" који садржи 40 дивовских вентилатора који пумпају 1000 м3 зваздуха у секунди кроз филтере. Инсталација вриједна два милиона долара преполовила је количину штетних честица у зраку, пише Аваз.

Делхи је рангиран као један од најзагађенијих градова на свијету, са опасном мјешавином емисија из фабрика и возила те димом од пољопривредних пожара који сваке зиме претвара његов ваздух у отров.

У суботу су количине ПМ 2,5 честица – најмањих и најштетнијих, које могу ући у крвоток – премашиле 300 на индексу квалитете ваздуха. То је 20 пута више од максималног дневног ограничења које препоручује Свјетска здравствена организација, преноси The Guardian.

- Од понедјељка се затварају школе како дјеца не би морала удисати загађени зрак, рекао је градоначелник Делхија, Arvind Keјriwal, у граду од 20 милиона људи.

- Дневно примамо 12 до 14 пацијената у хитним случајевима, углавном ноћу, када симптоми узрокују поремећај сна и панику - рекао је доктор Suranjit Chatterјee из болнице Аполло.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:34