Црква која је под спором / - Новости
08/11/2021 u 09:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Власти у Прагу желе да отму православну цркву

У крипти су посмртни остаци 130 српских заробљеника у Првом светском рату, док jе у цркви похрањена реликвиjа - крвава кошуља краља Александра, великог покровитеља православља у Чешкоj, коjу jе носио приликом атентата 1934. у Марсељу

Локалне власти у Прагу донијеле су одлуку о одузимању православне цркв, преносе Новости.

Вратите кључ цркве и напустите обjекат! Ово, сажето пренесено, стоjи у допису достављеном 1. октобра настоjнику православне светиње на Олшанском гробљу у Прагу. Под одлуком jе формално потписан директор гробља, али и он у медиjским наступима признаjе да иза свега стоjе власти главног града Чешке Републике.

Намјера jе jасна отворено дати до знања православним вјерницима да нису пожељни. Формално се то образлаже тиме да се у Капели (како у прашком комуналном предузећу називаjу цркву са криптом) врше православни обреди, коjи дуго траjу и коjима присуствуjе много људи са упаљеним свијећама, што шкоди унутрашњости обjекта, иначе споменика културе.

Наjновиjим потезом су директно погођене и хиљаде Срба коjи живе у Прагу, jер се ради о наjпосјећениjоj православноj богомољи у овом граду. У крипти су посмртни остаци 130 српских заробљеника у Првом светском рату, док jе у цркви похрањена реликвиjа - крвава кошуља краља Александра, великог покровитеља православља у Чешкоj, коjу jе носио приликом атентата 1934. у Марсељу. У овоj цркви jе и његово звоно коjе jе даривао цркви. Оно и даље позива на обреде.

Протоjереj Срђан Jаблановић, jедан од двоjице свештеника коjи служе у цркви на прашком гробљу, не криjе, у изjави за „Новости”, да jе шокиран.

- Уколико се не догоди некакво чудо, од 1. jануара 2022. православни вјерници у Прагу остаће без Цркве Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу, на коjем се литургиjе служе од новембра 1924. године! Настоjник Роман Хаjданченко треба кључеве богомоље да преда тог дана. Ово смо примили као гром из ведра неба – наводи Јаблановић.

Православни вјерници - Чеси, Срби, Руси, Украjинци, Бугари, Македонци  су у чуду. Старјешина храма Роман Хаjданченко jе већ десетак дана у болници, а огласила се и Епархиjа Православне цркве Чешке и Словачке, коjа тражи диjалог како би се спор разjаснио.

Како подсјећа Jаблановић, Црква Успења Пресвете Богородице jе нека врста вјерске вертикале хришћанства у овом граду. У порти леже кости Карела Крамаржа, првог премиjера Чешке из 1918. године, коjи jе уз Масарика био лидер земље настале из пропале империjе, а прешао jе у православље. Ту су сахрањени и Ипатиjеви, породица из Jекатеринбурга у чиjоj jе кући угашена лоза Романових 1918. Ту су сахрањене и маjка и сестра књижевника Владимира Набокова.

У цркви се чува жезло Михајла Пупина

Православна црква чешких земаља и Словачке обновљена jе 1921. након скоро 900 година, по благослову Српске православне цркве. Први чешки владика постао jе свештеник Горазд (Матеj Павлик), коjи jе разочаран у католичанство отишао у Хопово, да би га 1921. рукоположио српски патриjарх Димитриj у Саборноj цркви у Београду, а митрополит Горазд jе у Праг понио жезло - поклон Михаjла Пупина. Њемци су га стријељали 1942. године после атентата на Хаjдриха, Хитлеровог заповједника за Чешку. Наиме, атентатори на Хаjдриха су се након ликвидациjе крили у Храму Св. Ћирила и Методиjа у Прагу.

Директор Управе гробља у Прагу Мартин Червени, образлажући одлуку о преузимању цркве у локалним медиjима, казао jе да ће подземну крипту преузети они, а да ће цркву и даље моћи да користи Црква Успења Пресвете Богородице, али у режиму коjи се више контролише.

- Да ниjе тужно, било би смијешно! Православна црква, коjа jе у функциjи више од 90 година, криви се jер окупља вјернике у броjу коjи се не допада градским властима - коментарише Jарослав Фолдина, посланик у Чешком парламенту и предсједник Удружења чешко-српског приjатељства.

Он додаjе да jе у питању „висока политика”. На власти у Прагу jе коалициjа коjоj jе jедан од приоритета борба са свиме што може да има везе са Русиjом, од споменика хероjима из Другог светског рата до, као у овом случаjу, православних цркава. Удар на богомољу у центру Прага jе, тако, у склопу антируске хистериjе коjу заговара дио чешке политичке елите окренут безрезервно ка Бриселу и Вашингтону. А антируско, по њиховом мишљењу, значи и антиправославно.

Пиратска странка, коjоj припада градоначелник Прага, имаће у новоj чешкоj влади и позициjу шефа дипломатиjе, па се могу очекивати нови неприjатни удари... Jарослав Фолдина jе, ипак, увјерен, да ће по формирању новог чешког парламента и владе ових дана, питање отете православне цркве у центру Прага доћи и до врха чешке државе, jер, како каже, ово ниjе комунални проблем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:52