Pučisti objavili na televiziji da svrgavaju izabranog predsjednika / - AFP
25/09/2023 u 10:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojni puč u Nigeru, svrgnuli predsjednika koji ima podršku Zapada

Izabrani predsednik Muhamed Bazum zatočen u palati, a vojska najavila zatvoranje granica

Portparol vojske, okružen drugim oficirima, objavio je u direktnom uključenju na nacionalnoj televiziji da je svrgnut predsjednika Muhameda Bazuma. Pučisti su objavili i da je suspendovan ustav, kao i sve državne institucije, ali i zatvaranje granica zemlje u zapadnoj Africi.

- Mi, snage odbrane i bezbjednosti, odlučili smo da stavimo tačku na režim kakav poznajete - rekao je general-pukovnik Amadu Abdurahman, okružen devetoricom oficira u televizijskom obraćanju, piše BBC na srpskom.

Ovo je posledica stalnog pogoršanja bezbjednosne situacije i loše privredne i društvene politike, dodao je.

Vojna hunta, koja sebe naziva Nacionalni savjet za odbranu otadžbine, uvela je policijski čas u zemlji od 22 sata do pet sati ujutru po lokalnom vremenu.

Američki državni sektretar Entoni Blinken izrazio je podršku predsjedniku Bazumu, zatočenom u njegovoj palati.

I generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Bazuma da mu da podršku.

- Od svih spoljnih faktora tražimo da se ne mešaju. Granice će biti zatvorene dok se situacija ne stabilizuje" - nastavio je general vojske Nigera u televizijskom obraćanju.

Posle televizijskog saopštenja vojske Nigera, Blinken je pozvao na oslobađanje predsjednika Bazuma.

Na konferenciji za novinare na Novom Zelandu, američki zvaničnik je rekao da je ovo "nastojanje da se vlast preuzme silom i da se pogazi ustav".

Bazum, predsjednik izabran na izborima 2021. godine, ključni je zapadni saveznik u borbi protiv islamskih ekstremista u zapadnoj Africi. Smatra se bliskim saveznikom Francuske, prije svega.

U dvije susedne zemlje, Maliju i Burkini Faso, poslednjih godina takođe su bili državni udari izazvani pobunama džihadista.

U obje zemlje, nova vojna vlast je pokvarila odnose sa Francuskom, bivšom kolonijalnom silom, koja je takođe ranije vladala Nigerom.

Od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, u Nigeru, zapadnoafričkoj državi bez izlaza na more, bilo je četiri uspješna državna udara i nekoliko neuspješnih pokušaja da se zbaci aktuelna vlast.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:30