/ - FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT
27/07/2023 u 08:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojska izvela puč u Nigeru, objava na nacionalnoj televiziji

Vašington „osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom i svrgavanja ustavnog poretka“, dodao je američki državni sekretar

Vojska u zapadnoafričkoj državi Nigeru na nacionalnoj televiziji objavila je da izvodi državni udar. Saopštili su da su raspustili ustav, suspendovali sve institucije i zatvorili granice zemlje, prenosi N1.r.s

Predsjednikovi gardisti drže predsjednika Nigera Mohameda Bazumu u palati u glavnom gradu Nijameju, a regionalni čelnici organizovali su brzu posredničku misiju kako bi pokušali da spriječe još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi.

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su pokušaj državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazuma i vrate se u kasarne.

Sjedinjene Države pozvale su na oslobađanje predsjednika, a Evropska unija, Ujedinjene nacije, Francuska i drugi osudili pobunu i naveli da zabrinuto prate događaje.

U televizijskom obraćanju u srijedu, pukovnik Amadu Abdramane, zajedno s devetoricom drugih uniformisanih vojnika iza njega, izjavio je: „Mi, snage odbrane i bezbjednosti… odlučili smo da okončamo režim koji poznajete.

Uzrok tome je kontinuirano pogoršanje sigurnosne situacije i loša ekonomska i socijalna situacija.“

Takođe je rekao da su sve institucije zemlje suspendovane i da će šefovi ministarstava brinuti o svakodnevnim poslovima.

-Sve spoljne partnerske zemlje mole se da se ne miješaju- nastavio je.

Dodao je da će noćni policijski sat biti na snazi od 22:00 do 05:00 do daljeg.

Pukovnik Abdramane je rekao da vojnici djeluju u ime Nacionalnog savjeta za zaštitu domovine (CNSP).

Američki ministar spoljnih poslova Entoni Blinken uslovio je nastavak pružanja pomoći Nigeru očuvanjem demokratije u toj afričkoj zemlji, saopštio je State Department.

-Čvrsto privredno i bezbjednosno partnerstvo Sjedinjenih Država i Nigera zavisi od očuvanja demokratije i poštovanja vladavine prava i ljudskih prava- rekao je Blinken u telefonskom pozivu predsjedniku Mohamedu Bazumu, kog su zadržali pripadnici predsjedničke garde.

Vašington „osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom i svrgavanja ustavnog poretka“, dodao je američki državni sekretar.

Antonio Gutereš „oštro osuđuje neustavnu promjenu vlasti“ u Nigeru, saopštio je njegov portparol nakon što je vojska objavila da je svrgnula s vlasti predsjednika Mohameda Bazuma.

Guterešov portparol navodi da je Gutereš „duboko zabrinut“ zbog toga što članovi predsedničke garde drže u zarobljeništu predsjednika Bazuma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
VOJSKAPUČNIGERIJA
28. april 2024 07:07