Полицијски час, Казахстан / - Спутњик
08/01/2022 u 21:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Војска контролише све прилазе Алматију, пуцњава у предграђу

У највећем граду Казахстана у 20 сати по локалном времену на снагу је ступио полицијски час који је најављен сиренама

Највећи казахстански град Алмата је у потпуности окружен контролним војним пунктовима, са десетинама војника и оклопних возила који су на њима распоређени.

Tанјуг преноси наводе агенције Тасс да војници детаљно контролишу све аутомобиле и документе путника на свим излазима из Аламатија.

У највећем граду Казахстана у 20 сати по локалном времену на снагу је ступио полицијски час који је најављен сиренама.

Полицијски час ће трајати до седам часова ујутро, а власти су апеловале на становнике тог града да остану мирни и не напуштају домове без потребе, јављају РИА Новости.

Како преноси Спутњик, у предграђима Алмате чују се пуцњи, а ријеч је, како се наводи, о наставку "антитерористичке операције" која је покренута синоћ.

image
- Спутњик

МУП Казахстана није потврдило наводе о борбама у предграђу највећег казахстанског града, а Спутњик наводи и да се борбе воде на саобраћајној магистрали Алмата – Бишкек већ неколико часова у близини градића Рајимбек.

Раније данас, Kарим Масимов, бивши шеф Националног безбједносног комитета, и још неки званичници ухапшени су под оптужбом за велеиздају, док је предсједник Казахстана Касим Жомарт Токајев прогласио 10. јануар Даном жалости. 

Аеродром у граду биће затворен до даљег, иако је раније данас саопштено да ће бити отворен 10. јануара.

Ситуација у Казахстану почела је да се нормализује синоћ након вишедневних нереда који су прерасли у крваве сукобе са полицијом.

image

Казахстан

- Спутњик

Токајев је претходно у обраћању нацији саопштио да је издао наређење да се отвара ватра на "терористе" без упозорења.

На позив Токајева стигли су и припадници руског и белоруског контингента мировних снага Организације уговора о колективној безбједности (ОДКБ), а до сада је слетјело више од 70 авиона. 

Преко друштвених мрежа огласила се група наоружаних мушкараца који себе назива "Казахстанским ослободилачким фронтом" запријетила снагама ОДКБ-а и позвала официре војске на државни удар.

Протести у Казахстану, гдје је тренутно на сназу ванредно стање, избили су 2. јануара у региону Мангистау због скока цијена горива, да би се касније проширили на више градова, укључујући Алмату, и прерасли у масовне нереде и пљачке.

У сукобима учесника протеста са војском и полицијом, према подацима Министарства унутрашњих послова, погинуло је 26 особа, процјењује се да је рањено више од 1.000 људи, док је 3.811 особа ухапшено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:15