Kuba i Kina, novo savezništvo / - FOTO: INTERNET
08/06/2023 u 18:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vol strit džurnal: Kuba i Kina planiraju objekat za prisluškivanje blizu Floride

Zvanični Vašington nije komentarisao navode u tekstu ali "svjestan napora Kine da ulaže u infrastrukturu širom svijeta u vojne svrhe"

Kina je sklopila tajni sporazum s Kubom o postavljanju objekta za prisluškivanje, na oko 160 kilometara od Floride, objavio je Vol strit džurnal, pozivajući se na jednog zvaničnika obavještajnih službi.

List navodi da bi to Pekingu omogućilo prikupljanje elektronske komunikacije iz jugoistočnih američkih saveznih država, u kojima se nalaze brojne američke vojne baze, a bio bi omogućen i nadzor brodskog prometa, prenio je N1 pisanje agancije FoNet.

Sjedište Američke središnje komande je u Tampi, na Floridi, a najveća američka vojna baza, Fort Liberti, nalazi se u Sjevernoj Karolini.

Dvije zemlje su postigle načelni sporazum, a Kina bi Kubi za ustupanje lokacije za špijunski objekt isplatila "nekoliko milijardi dolara", prenosi Vol strit džurnal.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi je rekao da ne može komentarisati taj tekst, ali je dodao da su svjesni napora Kine da ulaže u infrastrukturu širom svijeta u vojne svrhe, "uključujući i u ovoj hemisferi".

Prema pisanju lista, najnoviji razvoj događaja je izazvao uzbunu u Bajdenovoj administraciji.

– Prijetnja Americi sa Kube nije samo stvarna, ona je gore od toga – napisao je na Tviteru senator Marko Rubio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:03