/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT
11/10/2022 u 09:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vol strit pao na početku sedmice

Ulagači su zabrinuti za ekonomiju, plaše se moguće recesije

 Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, četvrti trgovinski dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio na najnižu vrijednost u više od dvije godine, što je posljedica strahovanja ulagača od recesije. Dow Jones oslabio je 0,32 odsto na 29.202 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 odsto na 3.612 poena, a Nasdaq indeks 1,04 odsto na 10.542 boda, prenosi Hina.

Pad Nasdaqa na najnižu vrijednost od jula 2020. godine najviše je posljedica pritiska na dionice proizvođača čipova, nakon što su u petak američke vlasti iz bezbjednosnih razloga objavile nove propise kojima se ograničava izvoz neke američke opreme za proizvodnju čipova Kini.

Cijena dionice Nvidie pala je više od tri odsto, a znatno su pojeftinile i dionice Qualcoma, Micron Technology-a i Advanced Micro Devices-a. Sva tri najvažnija američka berzanska indeksa u ponedjeljak su pala četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) kako bi se zauzdala inflacija, gurnuti ekonomiju u recesiju.

„Ulagači su zabrinuti za ekonomiju, plaše se moguće recesije”, rekao je direktor u firmi Longbow Asset Management, Jake Dollarhide.

Čelnici Fed-a poručuju, pak, da planiraju da nastave borbu protiv inflacije i da vjeruju da će se izbjeći recesija. Predsjednik ogranka Fed-a u Čikagu, Charles Evans, kazao je da podržava napore banke u cilju smanjenja inflacije i da je optimističan, vjeruje da se to može postići bez recesije.

No, ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija. Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije, očekivanja su znatno smanjena posljednjih mjeseci.  Tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 4,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Početkom jula očekivali su, pak, rast zarada više od 11 odsto. I na evropskim berzama cijene dionica su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 odsto na 6.959 bodova, a za toliko je skliznuo i pariski CAC, zaronivši na 5.840 poena. Frankfurtski DAX ostao je, pak, nepromijenjen, na 12.272 boda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:49