Ilustracija / - FOTO: EPA
04/05/2023 u 07:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vol strit pao nakon poruke Fed-a

Dau Džons je izgubio 0,80 odsto, na 33.414 poena, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 odsto, na 4.090 poena, a Nasdak indeks 0,46 odsto, na 12.025 poena

Na Vol stritu berzanski indeksi su pali treći dan zaredom, nakon što je američka centralna banka ponovo podigla kamatne stope i signalizirala da može doći do pauze u procesu pooštravanja monetarne politike.

Dau Džons je izgubio 0,80 odsto, na 33.414 poena, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 odsto, na 4.090 poena, a Nasdak indeks 0,46 odsto, na 12.025 poena.

Kao što se i očekivalo, kreatori politike Fed-a podigli su ključne kamatne stope za dodatnih 0,25 procentnih poena na raspon od 5 do 5,25 odsto na svom redovnom zasjedanju u srijedu.

Ovo je već deseto povećanje kamatnih stopa u nizu, ali je vjerovatno, nagovijestila je centralna banka, da će doći do pauze u ciklusu dok se ne vide efekti poskupljenja novca do sada.

To, međutim, ne znači da je ciklus podizanja kamata završen, jer je predsjednik centralne banke Džerom Pauel na konferenciji za novinare rekao da je moguće dalje povećanje ukoliko bude potrebno. O tome će se odlučivati na svakoj narednoj sjednici.

Pauel je rekao da inflacija popušta, ali da je još dug put do ciljanog nivoa od 2 odsto.

„Vjerujemo da se inflacija neće tako brzo spustiti. To će potrajati, a u takvoj situaciji ne bi bilo prikladno snižavati kamate i to nećemo učiniti“, rekao je Pauel.

On je rekao i da se rast privrede usporava i da se u ovom trenutku čini vjerovatnije da će „blago sletjeti“ nego da će zaroniti u recesiju.

I dok se povećanje kamatnih stopa Fed-a očekivalo, investitore su razočarale poruke da ciklus zaoštravanja monetarne politike još nije završen i da se smanjenje kamatnih stopa ne može očekivati uskoro.

Naime, posljednjih nedjelja cijene akcija rastu zahvaljujući, između ostalog, spekulacijama da će Fed na ovoj sjednici prekinuti ciklus podizanja kamatnih stopa i da će već krajem ove godine krenuti u njihovo smanjenje.

„Oni koji su se nadali takvom scenariju razočarani su jer ne izgleda da će se to dogoditi“, kaže Alan Lanc, predsjednik Alan B. Lancz&Associates.

A na evropskim berzama juče su cijene akcija porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 odsto, na 7.788 poena, dok je frankfurtski DAKS porastao 0,56 odsto, na 15.815 poena, a pariski CAC 0,28 odsto, na 7.403 poena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:16