Лого компанија Волксваген
10/03/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Volkswagen privremeno odustao od gradnje pogona u istočnoj Evropi

Prošle sedmice, član uprave Volkswagena Thomas Schmall upozorio je na LinkedInu da je Evropa u opasnosti da izgubi "trku za milijarde eura ulaganja o kojima će (kompanije) odlučiti u nadolazećim mjesecima i godinama, zbog atraktivnih uslova IRA-e

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) zaustavio je planove za proizvodnju u istočnoj Evropi i dao prednost izgradnji fabrike u Sjevernoj Americi.

Kompanija očekuje da će za projekat u Sjevernoj Americi dobiti subvencije od devet do deset milijardi EUR. Međutim, VW čeka evropski odgovor na američki zakon o smanjenju inflacije (IRA) vrijedan 369 milijardi USD prije nego što nastavi s planovima u regiji, piše Financial Times.

Prošle sedmice, član uprave Volkswagena Thomas Schmall upozorio je na LinkedInu da je Evropa u opasnosti da izgubi "trku za milijarde eura ulaganja o kojima će (kompanije) odlučiti u nadolazećim mjesecima i godinama", zbog atraktivnih uslova IRA-e.

Pod vodstvom izvršnog direktora Herberta Diessa, VW je u martu 2021. najavio da će izgraditi šest gigafabrika u Evropi. Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka takmičile su se za pogon, čije je otvaranje planirano za 2027. godinu.

Iz kompanije su u oktobru saopštli da će odluku o lokaciji donijeti do sredine ove godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:49