Volvo, logo / - FOTO: UNSPLASH
21/03/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Volvo zatvara fabriku autobusa u Poljskoj

Godinama pravimo gubitke u Evropi. S novim poslovnim modelom, koji već danas uspješno koristimo na raznim tržištima, poboljšaćemo profitabilnost i osigurati našu dugoročnu konkurentnost, kazali su iz Volvo Buses-a

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača autobusa, Volvo Buses, inače dio švedske Volvo grupe, odlučio je da zatvori svoju fabriku u jugozapadnom dijelu poljskog Vroclava u prvom kvartalu naredne godine.

Biće pogođeno 1,6 hiljada radnih mjesta, uključujući 1,5 hiljada u Vroclavu, objavila je kompanija.

Fabrika Volvo Buses u Vroclavu otvorena je 1996. godine, a proizvodi autobuse za gradski i međugradski saobraćaj, te luksuzne autobuse, prenosi SEEbiz.

Firma se odlučila na zatvaranje fabrike, jer će uspostaviti novi poslovni model u Evropi koji se pokazao efikasnim i na drugim tržištima, objavila je poljska novinska agencija PAP.

Volvo će tako usmjeriti proizvodnju na šasije autobusa, a koristiće spoljne kompanije za dovršavanje karoserija nekoliko tipova vozila.

Ujedno su iz Volvo Buses-a objasnili da su već potpisali pismo namjere prema kojem će svoje nekretnine u Vroclavu prodati švedskoj investicionoj grupi Vargas Holding.

“Godinama pravimo gubitke u Evropi. S novim poslovnim modelom, koji već danas uspješno koristimo na raznim tržištima, poboljšaćemo profitabilnost i osigurati našu dugoročnu konkurentnost,” rekla je Anna Westerberg iz Volvo Buses-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:40