/ - PHOTO BY RHYS MOULT ON UNSPLASH,ilustracija
09/02/2022 u 14:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Возачи камиона блокирали граничне прелазе са САД

Полиција је саопштила да су демонстранти одлучни да остану у центру Отаве и да не прекидају блокаду

Најпрометнији гранични прелаз између САД и Канаде је дјелимично затворен пошто су канадски возачи камиона блокирали неколико трака у знак протеста против мјера које је влада донијела у циљу сузбијања епидемије корона вируса, укључујући и обавезну вакцинацију као услов за улазак у земљу, јавља  Глас Америке.

Возачи камиона су јуче блокирали мост Амбасадор који повезује Виндзор у Канади и Детроит у Мичигену, САД.

Канадска полиција је саопштила да је био блокиран и прелаз у Алберти.

-Настављамо да радимо на рјешавању овог питања како бисмо могли да обезбиједимо проток робе преко моста- рекао је канадски министар за јавну безбједност Марко Мендићино.

Око 75 одсто укупног извоза Канаде иде у САД, а преко моста Амбасадор дневно прође и до 8.000 камиона.

Власник моста, компанија Интернешенал бриџ из Детроита, саопштила је да међународни транспорт преко моста мора што прије да се обнови.

Канадски возачи камиона двије недјеље протестују и у Отави, гдје је проглашено ванредно стање у недјељу. Слични протести организовани су у Ванкуверу и Торонту.

Полиција је саопштила да су демонстранти одлучни да остану у центру Отаве и да не прекидају блокаду.

Шеф полиције у Отави Стив Бел упозорио је и да се у половини од 418 возила, која учествују у блокади, налазе и дјеца и да су забринути за њихово здравље због хладноће, буке, угљен-моноксида и недостатка санитарног чвора.

Канадски судија је раније изрекао забрану камионџијама да користе сирене, које су правиле сталну буку и реметиле живот становника центра града.

Демонстранте су подржали конзервативци и у Канади и у САД, а међу њима је и бивши амерички предсједник Доналд Трамп који је критиковао Трудоа због обавезне вакцинације.

Канадск премијер Джастин Трудо је у парламенту рекао да "протести морају да престану". Поновио је и да ће влада наставити да се "ослања на науку", одговарајући на питање посланика да ли ће укинути пандемијске рестрикције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:49