Protesti u Iranu / TWITTER/KMOOREGILBERT - TWITTER/KMOOREGILBERT
25/12/2022 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vrhovni sud Irana prihvatio žalbe dvojice demonstranata osuđenih na smrt

Organizacija Amnesty International saopštila je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu u, kako se navodi, "lažnim suđenjima osmišljenim da zastraše one koji učestvuju u narodnoj pobuni koja je potresla Iran"

Vrhovni sud Irana prihvatio je žalbe dvojice demonstranata osuđenih na smrt zbog nedostataka u istrazi njihovih slučajeva, saopštilo je pravosuđe Irana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Vrhovni sud je prihvatio žalbe Mohammada Qobadlooa i Samana Saidi Yasina, optuženih za nedavne nerede, izvjestila je pravosudna novinska agencija Mizan.

Kako se dodaje, "zbog nedostataka istraživanja, Vrhovni sud ih je uputio istim sudovima na ponovno ispitivanje".

Nemiri širom zemlje izbili su sredinom septembra nakon smrti 22-godišnje Kurdske Iranke Mahse Amini u pritvoru. Nju je uhapsila moralna policija koja sprovodi zakone Irana o obaveznom oblačenju.

U Iranu su ranije ovog mjeseca obješena dvojica demonstranata: Mohsen Shekari (23), optužen da je blokirao glavni put u septembru i da je nožem ranio pripadnika paravojnih snaga Basij i Majid Reza Rahnavard (23), koji je optužen da je nožem izbo dva člana Basija.

Organizacija Amnesty International saopštila je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu u, kako se navodi, "lažnim suđenjima osmišljenim da zastraše one koji učestvuju u narodnoj pobuni koja je potresla Iran".

Qobadloo je optužen za ubistvo policijskog agenta i ranjavanje pet drugih tokom protesta. Yasin, Kurd koji repuje o nejednakosti, ugnjetavanju i nezaposlenosti, optužen je da je pokušao da ubije pripadnike snaga bezbjednosti i pjevao revolucionarne pjesme.

Grupa za ljudska prava HRANA saopštila je da je do petka ubijeno 506 demonstranata, uključujući 69 maloljetnika. Takođe se navodi da je ubijeno 66 pripadnika snaga bezbjednosti. Vjeruje se da je uhapšeno čak 18.516 demonstranata, navodi se u saopštenju.

Najviše tijelo državne bezbjednosti saopštilo je početkom ovog mjeseca da je 200 ljudi, uključujući pripadnike bezbjednosnih snaga, izgubilo život u nemirima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:35