Vulkan Ebeko na Kurilskom ostrvu izbacio dim / - SHUTTERSTOCK
03/07/2022 u 07:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vulkan Ebeko na Kurilskom ostrvu Paramušir izbacio dvokilometarski stub pepela

Vulkan Ebeko, visok 1156 metara, nalazi se na ostrvu Paramušir, sedam kilometara sjeverozapadno od Severo-Kurilska, u sjevernom dijelu grebena Vernadskog

Naučnici su danas zabilježili emisiju pepela na Kurilskom vulkanu Ebeko, saopštila je regionalna centrala ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

„Informaciju da je 3. jula u popodnevnim časovima na vulkanu Ebeko primijećena emisija pepela u visinu od 2 kilometra, Centar za upravljanje kriznim situacijama Glavnog direktorata Ministarstva za vanredne situacije Rusije dobio je od tima za reagovanje na vulkanske erupcije Sahalina. Perjanac se širio u pravcu juga“, navodi se u poruci.

Prema EDDS-u, u gradu Severo-Kurilsk nije primijećeno padanje pepela i nije bilo mirisa vodonik-sulfida. Nema opasnosti po život stanovništva.

Vulkan Ebeko, visok 1156 metara, nalazi se na ostrvu Paramušir, sedam kilometara sjeverozapadno od Severo-Kurilska, u sjevernom dijelu grebena Vernadskog.

Redovna izdanja (slaba do umjerena) na Ebeku traju od 20. oktobra 2016. Ovo je normalna aktivnost za vulkan. Rekordno izdanje na Ebeku registrovano je 31. avgusta 2018. Tada je stub dima skočio na visinu od šest kilometara od novog kratera vulkana, koji je nastao 2017. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:18