Ilustracija / - илустрација, PIXABAY
25/11/2022 u 09:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za devet mjeseci širom svijeta putovalo 700 miliona turista

Među onima koji su ostvarili značajan rast prihoda od međunarodnog turizma u prvih devet mjeseci ove godine, STO izdvaja Srbiju, Rumuniju, Tursku, Letoniju, Portugal, Pakistan, Meksiko, Maroko i Francusku

Svijetom je u prvih devet mjeseci putovalo oko 700 miliona turista, što je 133 odsto više nego u istom periodu prošle godine, ali i na nivou od 63 odsto zabilježenom u predpandemijskoj 2019, saopštila je Svjetska turistička organizacija (STO), prenosi Mina biznis.

Na osnovu novih rezultata svog Svjetskog turističkog barometra, kao i procjena panela turističkih eksperata, STO procjenjuje da bi do kraja ove godine moglo doći do određenog smanjenja svjetskih putovanja zbog izazova vezanih za ekonomsku krizu, visoku inflaciju i rat u Ukrajini, koji utiču i na turistički promet u narednoj godini.

Ipak, i pored svih ovih izazova, koji usporavaju oporavak turizma na globalnom nivou, STO navodi da bi izvozni prihodi od turizma do kraja ove godine mogli dostići između 1,2 biliona i 1,3 biliona dolara, što bi bilo oko 70 odsto više nego prošle godine i na nivou od 70 do 80 odsto od ukupno 1,8 biliona USD globalnog prihoda ostvarenog u 2019, prenosi SEEbiz.

STO takođe očekuje da će do kraja godine u svijetu biti zabilježeno ukupno više od 900 miliona dolazaka turista, pa će tako njihov broj dostići nivo od 65 odsto iz predpandemijske 2019. godine.

Gotovo 50 odsto ukupnih dolazaka turista u svijetu u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, odnosno njih 340 miliona, ostvareno je samo u trećem kvartalu.

Više od polovine svih koji su do kraja septembra proputovali svijet, odnosno njih 68 odsto ili 477 miliona, bilo je u Evropi, čime je zadržala vodeću poziciju među svim svjetskim regijama, kao i dostigla najviši nivo od 81 odsto ovog prometa iz 2019.

Osim toga, Evropa je zabilježila posebno snažan učinak samo u trećem kvartalu, kada je broj dolazaka turista dostigao gotovo 90 odsto nivoa iz 2019. godine.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, u Evropi je do kraja septembra ove godine bilo 126 odsto više turista što je, prema STO-u, vođeno velikom potražnjom unutar same Evrope i putovanjima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Bliski istok po rezultatima prati Evropu, jer je ova regija do septembra zabilježila čak 225 odsto više dolazaka turista u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 77 odsto od prijepandemijskog nivoa.

Rast dolazaka međunarodnih turista u odnosu na prošlu godinu imala je i Afrika, od 166 odsto, te Amerika od 106 odsto, čime su i na 63 odsto odnosno 66 odsto prometa 2019.

A u azijsko-pacifičkoj regiji bilo je oko 230 odsto više turista nego prošle godine, jer su mnoge destinacije otvorene prvi put od početka pandemije, uključujući i Japan, ali sve je to još daleko od rezultata 2019, za kojom ta svjetska regija zaostaje oko 83 odsto, a Kina, kao jedno od ključnih tržišta za globalnu turističku potrošnju, i dalje ostaje zatvorena.

STO navodi da su neke podregije u svijetu imale bolje rezultate od regija, poput zapadne i južno-mediteranske Evrope, gdje je ostvareno 88 odsto odnosno 86 odsto turističkih dolazaka prije pandemije.

Među onima koji su ostvarili značajan rast prihoda od međunarodnog turizma u prvih devet mjeseci ove godine, STO izdvaja Srbiju, Rumuniju, Tursku, Letoniju, Portugal, Pakistan, Meksiko, Maroko i Francusku, dok su među turistima sa najvećom potrošnjom oni iz Njemačke, Belgije, Italije, SAD-a, Katara, Indije i Saudijske Arabije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. januar 2023 10:53