/ - Вакцина илустрација
14/07/2021 u 21:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За мање од 24 сата: 1.3 милиона Француза се приjавио за вакцинациjу

У Францускоj jе од почетка пандемиjе преминуло 111.000 људи

Више од милион Француза jе у току дана заказало вакцинациjу против ковид-19 вируса и то након што jе француски предсjедник Емануел Макрон позвао да се вакцинише што више грађане.

Његов позив да се “одмах вакцинишу” jе изазвао критике, али jе велики броj оних коjи су одлучили прихватити његов савjет. Сагласни су да jе то jедини начин да се врати начин живота какав jе постаjао приjе пандемиjе ковид-19.

Портпарол владе Габриел Атал jе напоменуо да велики броj сиромашних држава нема довољан броj вакцина те jе поручио jавности да погледа шта се дешава у остатку свиjета. Макрон jе наjавио да од аугуста невакцинисане особе неће моћи ући у угоститељске обjекте и тржне центре, као и то да се неће моћи возити возовима и авионима. Ова наjава jе забринула туристе коjи планираjу посjетити Француску.

Након тога се у мање од jедног дана 1,3 милиона Француза приjавило за вакцинациjу. То jе рекордан броj од децембра прошле године када jе имунизациjа почела. Наjвећи броj приjављених су особе млађе од 35 година.

Макрон jе нагласио да ће до 15. септембра морати бити вакцинисани сви здравствени радници, а истакао jе могућност да ће се морати вакцинисати и они коjи раде у другим дjелатностима. Од 67 милиона становника ове државе, њих 41 посто jе у потпуности вакцинисано, тj. примили су обjе дозе вакцине.

Владин портпарол jе казао да се обавезивањем на вакцинациjу не желе жигосати здравствени радници, већ да желе заштитити њихове пациjенте. Поjедини су незадовољни због намjере да мораjу бити вакцинисани како би могли нпр. посjетити кафић.

Угоститељи траже да се обавезивање на вакцинациjу пролонгира jер страхуjу да ће то имати негативне посљедице. Страх jе утолико већи jер девет мjесеци нису радили због локдануна или затварања. Међутим, министар здравства Оливиjе Веран jе поручио да jе сада “питање: затварање или здравствене пропуснице”.

У Францускоj jе од почетка пандемиjе преминуло 111.000 људи, преноси агенциjа Ассоциатед Пресс, пише Кликс.ба.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:34