Unsplash, ilustracija
15/07/2021 u 20:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

За мање од 24 сата: Милион и 300 хиљада Француза пријављено за вакцинацију

Макрон је нагласио да ће до 15. септембра морати бити вакцинисани сви здравствени радници, а истакао је могућност да ће се морати вакцинисати и они који раде у другим дјелатностима

Више од милион Француза је у току дана заказало вакцинацију против цовид-19 вируса и то након што је француски предсједник Емануел Макрон позвао да се вакцинише што више грађана.

Његов позив да се “одмах вакцинишу” је изазвао критике, али је велики број оних који су одлучили прихватити његов савјет. Сагласни су да је то једини начин да се врати начин живота какав је постајао прије пандемије цовид-19.

Портпарол владе Габриел Атал је напоменуо да велики број сиромашних држава нема довољан број вакцина те је поручио јавности да погледа шта се дешава у остатку свијета. Макрон је најавио да од августа невакцинисане особе неће моћи ући у угоститељске објекте и тржне центре, као и то да се неће моћи возити возовима и авионима. Ова најава је забринула туристе који планирају посјетити Француску.

Након тога се у мање од једног дана 1,3 милиона Француза пријавило за вакцинацију. То је рекордан број од децембра прошле године када је имунизација почела. Највећи број пријављених су особе млађе од 35 година.

Макрон је нагласио да ће до 15. септембра морати бити вакцинисани сви здравствени радници, а истакао је могућност да ће се морати вакцинисати и они који раде у другим дјелатностима. Од 67 милиона становника ове државе, њих 41 посто је у потпуности вакцинисано, тј. примили су обје дозе вакцине.

Владин портпарол је казао да се обавезивањем на вакцинацију не желе жигосати здравствени радници, већ да желе заштитити њихове пацијенте. Поједини су незадовољни због намјере да морају бити вакцинисани како би могли нпр. посјетити кафић.

Угоститељи траже да се обавезивање на вакцинацију пролонгира јер страхују да ће то имати негативне посљедице. Страх је утолико већи јер девет мјесеци нијесу радили због лоцкдоwна или затварања. Међутим, министар здравства Оливије Веран је поручио да је сада “питање: затварање или здравствене пропуснице”.

У Француској је од почетка пандемије преминуло 111.000 људи, преноси агенција Ассоциатед Пресс.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

16. septembar 2021 23:14