коала, Аустралија / - фото: википедија
30/01/2022 u 21:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За заштиту станишта коала, Аустралиjа улаже додатних 50 милиона долара

Хламидиjа, полно преносива бактериjа коjа се налази и код људи, такође се проширила и међу коалама, заразивши половину животиња у неким подручjима

Влада Аустралиjе ће потрошити додатних 50 милиона аустралиjских долара (35 милиона америчких долара) током четири године за заштиту станиште коала у земљи и успори опадање угрожених врста животиња, преноси Н1.

- Коале су jедан од наjомиљениjих и наjпрепознатљивиjих симбола Аустралиjе, а ми смо посвећени њиховом очувању за генерациjе коjе долазе - рекао jе премиjер Скот Морисон.

Нови финансиjски пакет ће повећати владина улагања у заштиту коала од 2019. године на преко 74 милиона аустралиjских долара, коjи ће бити потрошени на обнову станишта, истраживање популациjе и додатна истраживања о здрављу коала.

Броj коала у дивљини пао jе са 330.000 на 100.000 због шумских пожара, болести и угинућа у саобраћаjним несрећама.

Хламидиjа, полно преносива бактериjа коjа се налази и код људи, такође се проширила и међу коалама, заразивши половину животиња у неким подручjима.

Према студиjи коjу jе наручио Светски фонд за дивље животиње, процењуjе се да jе више од 60.000 коала убиjено, повређено или на други начин погођено шумским пожарима током 2019. и 2020. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:11